-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportRevolta parlamentarilor

Revolta parlamentarilor

Senatorii si deputatii se considera “jigniti” si “denigrati” de afirmatiile facute de presedintele Traian Basescu la sedinta de bilant a DNA de acum trei zile si i-au solicitat acestuia sa-si retracteze spusele. In acest sens, Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au adoptat, ieri, o declaratie-solicitare.
Documentul a fost votat de reprezentantii tuturor partidelor, cu exceptia celor apartinand PD. S-au inregistrat 18 voturi in favoarea declaratiei, doua voturi contra si o singura abtinere, a deputatului PC Daniela Popa.

Sa-si retraga afirmatiile!

Deranjati nevoie mare de afirmatiile presedintelui, potrivit carora unii oameni politici “nu fac nimic altceva decat legi pentru infractori si nu pentru interesul public”, alesii s-au strans, la prima ora a diminetii, intr-o sedinta inopinata de Birouri Permanente, la initiativa presedintilor celor doua Camere. La finalul acesteia, au anuntat ca au adoptat un document prin care ii solicita sefului statului sa isi retraga afirmatiile facute la adresa Parlamentului. Potrivit textului, senatorii si deputatii admit ca in declaratia incriminata nu era pomenit Legislativul, dar considera ca acuzele sunt indreptate impotriva acestei institutii. “Presedintele acuza Parlamentul de cardasie cu infractorii, pentru ca a adoptat o anumita lege”, se arata in declaratia comuna a Birourilor, in care se mai precizeaza ca alesii “resping energic o asemenea apreciere”. “Formularea generalizanta a presedintelui Romaniei este o jignire inadmisibila adusa Parlamentului in ansamblul sau si poate aduce mari prejudicii institutionale”, se mai arata in document. Senatorii si deputatii au tinut, totodata, sa aminteasca faptul ca, in ultimii doi ani, au trecut prin cele doua Camere si au fost adoptate peste 900 de legi, din care doar 29 au fost retrimise de presedinte in vederea reexaminarii. “Toate au fost, in final, promulgate. De aici rezulta, implicit, ca presedintele Romaniei s-a autoinclus, banuim involuntar, in grupul celor care fac «legi pentru infractori»”, se mai arata in declaratia Birourilor.
Alesii au mai invocat o afirmatie a presedintelui Basescu, prin care acesta isi manifesta speranta ca Parlamentul nu va da dovada de lipsa de receptivitate in privinta luptei anticoruptie si va modifica o lege retrimisa spre reexaminare. “Nu putem anticipa rezultatele dezbaterilor pe marginea acestei legi, dar este nedrept, incorect si jignitor ca un intreg Parlament sa fie acuzat de lipsa de receptivitate in lupta cu coruptia, pentru simpla ipoteza ca majoritatea parlamentara ar putea vota altfel decat isi doreste presedintele”, se mai arata in documentul adoptat de senatori si deputati.

Liberalii au votat “uman”, “fireste”

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, la finalul sedintei, ca Parlamentul nu va accepta “niciodata” sa fie acuzat si ca “presedintele trebuie sa inteleaga ca singurul organ suprem care are atributul de a legifera este Parlamentul si nimeni nu poate da indicatii Parlamentului”. Întrebat ce se va intampla daca seful statului nu va raspunde solicitarii, Vacaroiu a raspuns: “Este presedintele Romaniei, vom vedea dupa aceea!”.
Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a apreciat ca afirmatiile presedintelui nu se refereau la Parlament si ca declaratia adoptata ieri constituie “o cerere excesiva”. “În opinia mea, membrii Birourilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului si-au pus singuri mana in cap, deoarece exprimarea respectiva era clara, punctuala, cu adresa la acei oameni politici care, prin votul lor, servesc grupuri de interese”, a declarat Radulescu. La randul lor, liberalii au apreciat ca documentul adoptat denota “o reactie umana, fireasca” a colegilor din Birourile Permanente si ca “limbajul colorat” al presedintelui nu avea cum sa ramana fara replica. “Foarte multi dintre noi s-au simtit jigniti, ca oameni, de asocieri si aprecieri care nu au nimic in comun cu munca noastra de zi cu zi”, a mai spus Pacuraru.
O pozitie similara a fost declarata de reprezentantii UDMR. Deputatul Kelemen Hunor si-a explicat votul favorabil catalogand afirmatiile presedintelui drept “o iesire nejustificata si nefondata” la adresa Parlamentului.

 

Declaratiile lui Basescu de la DNA i-au enervat pe “alesi”

– “Suntem intr-un moment extrem de important. Eu cred ca urmatorii doi ani sunt decisivi in tentativa statului de a decupla decizia politica de interese ale unor oameni extrem de importanti, extrem de influenti, care pot influenta din zona economicului decizii politice, decizii ale guvernului, decizii ale Parlamentului prin legi, prin alte mecanisme. Este optiunea noastra, a romanilor, ce fel de stat vrem sa avem. (…) Pentru ca, daca nu se produce aceasta decuplare a interesului personal al omului de afaceri de controlul asupra oamenilor politici, riscam ca toata evolutia pozitiva a Romaniei in urmatorii ani sa fie dedicata unui grup restrans, in loc sa fie destinata la 22 de milioane de romani.”
– “N-as vrea sa se inteleaga ca am enumerat Bancorex sau Banca Agricola si doar acestea sunt exemplele. Putem merge si la “Tigareta II” si la multe altele. Misiunea dvs. este sa mergeti pana la capat, pana la factorul politic, care face posibila protectia pentru infractiuni la nivel mare si care-l costa in fiecare zi pe cetateanul roman. As face o mentiune legata de nevoia de a creste instrumentele la dispozitia luptei anticoruptie. Agentia Nationala de Integritate este un alt instrument pe care parte din clasa politica il refuza. Avem nevoie de acest instrument.”
– “Nu mai departe de zilele trecute era in dezbatere o lege prin care nu stiu ce scutiri se acordau fabricilor de bere autohtone, deci ceva tot legat de zona alcoolului. Sigur, legea se afla la promulgare, cu certitudine o voi trimite inapoi, dar iata cum se manifesta impletirea intre infractori si oameni politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori.”
– “Pentru mine este clar, dupa doi ani de mandat al noii puteri, ca exista riscul ca aceasta putere sa-si rateze sansa de a fi altfel decat puterea din 2000-2004 din punctul de vedere al coruptiei. Exista insa sansa pe care dumneavoastra o dati  eficientei luptei impotriva coruptiei, si acest lucru se vede prin dosare.”
– “Vedem public zbaterile sistemului. Eu il etichetam in campanie ca fiind sistemul ticalosit, acel sistem care impleteste interesele oligarhilor, ale grupurilor de interese nelegitime cu puterea politica, cu presiunea mediatica. Îl vedem manifestandu-se, in ultima perioada, in toata splendoarea lui, as spune intre ghilimele, ca sa nu folosesc o expresie neplacuta.”

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă