6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialTeatru in spatele usilor inchise

Teatru in spatele usilor inchise

Piesa "Pescarusul" a lui Cehov, pusa in scena intr-o maniera inedita (in care spectatorii iau, practic, parte la jocul actorilor), este anuntata sa aiba loc vineri si sambata (9-10 februarie), la Teatrul National "Radu Stanca" (TNRS). Acestia sustin, prevazatori, ca la aceste spectacole nu mai sunt bilete de vanzare.
Directorul institutiei teatrale, Constantin Chiriac, a declarat, inca de saptamana trecuta, ca pentru luna februarie biletele de intrare la spectacolele de teatru au fost vandute, iar piesele vor fi jucate cu casa inchisa. "Nu este intentia noastra de a indeparta publicul de spectacole, dar capacitatea redusa a salii de teatru impune asemenea neplacute restrictii. Le garantam insa celor care au cumparat bilete de la agentia noastra ca intotdeauna vor gasi locurile cumparate libere", a adaugat Chiriac.
Conceptul regizoral inedit al piesei, la inceputul careia regizorul invita spectatorii pe scena, printre actori, este unul dintre motivele pentru care publicul se arata vrajit de aceasta piesa. Cele doua reprezentantii se anunta de pe acum emotionante, mai ales in contextul in care unul dintre actorii distributiei, Ovidiu Mot, a suferit un nefericit accident chiar in seara premierei, in urma caruia a intrat in coma.
Cu Maia Morgenstern in rolul "Arkadinei", Andreea Bibiri in rolul "Ninei", Tudor Aaron Istodor in rolul fiului "Arkadinei", dar si cu multi alti actori cunoscuti in cadrul unei piese cu distributie dubla, ce se inlocuiesc si se completeaza unii pe altii in timpul reprezentatiei, spectacolul ramane unul dintre momentele rare ale programului "Capitalei Culturale Europene". "Imi dau o ultima sansa sa inteleg chiar eu «Pescarusul» si de ce Cehov l-a numit o comedie, cand piesa se incheie cu o sinucidere. Dar Cehov a fost doctor, el stia foarte multe despre noi", a declarat regizorul Andrei Serban despre inedita piesa. Spectacolele lui Serban vor fi reluate si in perioada Festivalului International de Teatru de la Sibiu, la sfarsitul lunii mai.
De asemenea, luni, 11 februarie, la Sibiu este programata comedia "Tache, Ianke si Cadar" a lui Victor Ioan Popa, in regia lui Dan Glasu, iar vineri si sambata, doua reprezentatii cu piesa "Balul", un spectacol cu scenariu de Radu Alexandru Nica si Mihaela Michailov, dupa o idee a "Théatre de Compagnol" Paris.

Conferintele "Les Rencontres"

Urmatoarele patru zile aduc si evenimente culturale care nu tin neaparat de domeniul spectacolului. Pana luni, la Sala cu Oglinzi a Forumului Democrat al Germanilor din oras, pe bdul Magheru, sunt programate conferintele Asociatiei "Les Rencontres".  Este vorba de o organizatie a oraselor si regiunilor europene pentru cultura, cu sediul in capitala Frantei, ce incurajeaza schimburile culturale intre natiunile Europei. "Vor veni la Sibiu oameni importanti din toate domeniile vietii culturale si vor lua un prim contact cu planurile de viitor ale operatorilor culturali din Romania si Bulgaria.
Ne vor intreba cum ne pot ajuta in domeniul strategiilor culturale viitoare, iar noi trebuie sa fim pregatiti sa le raspundem", a declarat directorul Complexului National Muzeal "Astra", Corneliu Bucur, unul dintre participantii la aceste intalniri. Sub titulatura "Sibiu – primii pasi in Uniunea Europeana", in capitala culturala europeana se va desfasura adunarea anuala a Asociatiei "Les Rencontres", care isi propune o prima evaluare a rolului comunitatilor locale si regionale in constructia politicilor culturale europene.

Cinemateca "Astra Film" continua

Si proiectiile de film documentar ale Studioului "Astra Film" vor continua saptamana viitoare cu o serie de titluri neasteptate. "Mici pentru intotdeauna" este documentarul creat de regizoarea olandeza Barbara den Uyl (luni, ora 14.00), iar "Ultimii tarani – Tentatii", al lui Angus Macqueen (UK), este programat pentru marti. De asemenea, "Pentru totdeauna" este titlul documentarului realizat de Monica Csango (Norvegia), care isi duce publicul in atmosfera romantica, de neegalat, a anilor dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, pe urmele unei fotografii vechi si ale unei povesti de dragoste surprinzatoare. Totodata, joi si vineri, la Sala "Thalia", vor putea fi urmarite doua concerte simfonice conduse de dirijorul Rinaldo Muratori, in cadrul unui seminar dedicat dirijatului orchestrelor simfonice. Spectacolul este realizat de Filarmonica din Sibiu, in colaborare cu muzicieni de la Viena Opera Company.

In week-end la Sibiu

Sambata, 10 februarie
• "Sibiu, tinutul meu natal", www.sibiulmeu.ro – 1 ianuarie-31 decembrie 2007, CNM "Astra";
• Seminar european – "Primii pasi in Uniunea Europeana" – ora 9.00, sediul din Sibiu al Forumului Democrat al Germanilor din Romania;
• "Tezaure Umane Vii" – 2 ianuarie-1 martie, ora 10.00, Casa "Hermes", CNM "Astra";
• "Sibiu, oras european" – expozitie – 20 ianuarie-18 februarie, ora 10.00, Muzeul de Istorie;
• "Pescarusul", A.P. Cehov, regia Andrei Serban – 9-10 februarie, ora 19.00;
• De la pop la jazz – Imperium Jazz Band&Vlad Simion – ora 20.30, "Imperium Pub".

Duminica, 11 februarie
• "Sibiu, tinutul meu natal", www.sibiulmeu.ro – 1 ianuarie-31 decembrie 2007, CNM "Astra";
• Seminar european – "Primii pasi in Uniunea Europeana" – ora 09.00, sediul din Sibiu al Forumului Democrat al Germanilor din Romania;
• "Tezaure Umane Vii" – 2 ianuarie-1 martie, ora 10.00, Casa "Hermes", CNM "Astra";
• "Sibiu, oras european" – expozitie – 20 ianuarie-18 februarie, ora 10.00, Muzeul de Istorie;
• "Videoteca sentimentala" – ora 20.30, "Imperium Pub".    

Cele mai citite

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Bitcoin suferă o scădere de 5% pe fondul volatilității pieței

Bitcoin a înregistrat o scădere semnificativă de 5%, ajungând la aproximativ 96.000 de dolari pe unitate, în timpul unei sesiuni de tranzacționare marcate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă