5.6 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialRazboi diplomatic la UBB

Razboi diplomatic la UBB

Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca a ajuns in centrul unui adevarat razboi al pasiunilor. Instalarea placutelor in limba maghiara a devenit o sursa permanenta de tensiuni intre romanii si maghiarii care lucreaza in institutie.
Dincolo de incapatanarea tinerilor radicali din Comitetul de Initiativa “Bolyai”, care si-au fixat drept obiectiv scindarea universitatii, membrii conducerii academice au cazut in plasa intinsa cu abilitate. Enervarea cu care au tratat scandalul placutelor nu a facut altceva decat sa ofere o expunere mediatica nesperata de radicalii maghiari. Acestia au primit pe tava prilejul de a poza cu voluptate in victime.
Desi toata afacerea ar fi trebuit sa fie pusa intre paranteze, lucrurile au degenerat. In hora s-au prins politicienii, care au mirosit ca pot castiga puncte importante din acest scandal. UDMR a profitat de ocazie ca sa fluture din nou stindardul unei universitati maghiare de stat in Transilvania, o tema numai buna pentru mobilizarea electorala a ungurilor ardeleni chiar inainte de alegerile pentru Parlamentul European.
De asemenea, presupusa oprimare a maghiarilor din Ardeal este o buna tema de dezbatere in Ungaria, unde Opozitia continua protestele impotriva Guvernului socialist condus de Ferenc Gyurcsany. Tocmai de aceea diplomatii din Ministerul de Externe de la Budapesta s-au trezit sa trimita note de protest intr-un caz care priveste doi cetateni romani, concediati de o institutie romaneasca.
In fond, politicienii din fruntea Ministerului de Externe maghiar au considerat ca ar fi interesant sa confiste tema “asupririi” maghiarilor din diaspora, folosita pana acum cu precadere de partidul radicalilor de la FIDESZ. Raspunsul Ministerului de Externe de la Bucuresti a fost anemic.
Atitudinea ezitanta a dat posibilitatea angajatilor Consulatului Maghiar de la Cluj-Napoca sa poata bate cu pumnul in masa si sa ceara instalarea placutelor bilingve in universitatea clujeana. Acest demers depaseste granita dintre diplomatie si aberatie. In fond, nu exista nici o lege care sa oblige o universitate sa instaleze placute intr-o limba anume. Desigur, daca doresc, sefii de la Universitatea “Babes-Bolyai” pot sa puna placute indicatoare si in limba sanscrita ori sa instaleze Codul lui Hamurapi deasupra intrarii principale in sediul Rectoratului. Nimeni nu ii poate impiedica sa faca acest lucru.
Chestiunea aceasta se numeste autonomie universitara, iar bazele ei au fost puse in Evul Mediu, tocmai pentru a oferi lumii academice posibilitatea de a se izola de disputele din lumea politica. La fel cum nimeni nu poate ingradi dreptul maghiarilor sa ceara placute, indicatoare sau biciclete in limba materna. Dreptul de petitionare este garantat de Constitutie. Nimeni, insa, nu le da dreptul sa treaca peste limitele rezonabile si sa se apuce sa bata cuie dupa cum ii taie capul ca sa atarne de ele bucati de tabla care le explica maghiarilor ca nu au voie sa fumeze in cladirile publice. Pentru ca universitatea se afla in centrul istoric al orasului, toate aceste lucruri trebuie autorizate de comisiile de specialitate ale autoritatilor locale.

Cele mai citite

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Reacția ministrului Energiei, după ce Greenpeace a atacat în instanța de judecată proiectul „Neptun Deep“

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat după ce organizația Greenpeace a atacat în instanța de judecată avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă