Bursa Romana de Marfuri (BRM) va incepe sa tranzactioneze energie electrica incepand cu data de 22 februarie, dupa ce, in prealabil, a primit avizul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, a anuntat ieri presedintele director general al BRM, Mircea Filipoiu. Primul ordin de cumparare apartine companiei Ennet si vizeaza o cantitate de 10 MW (banda), respectiv 87.840 MWh, pentru perioada 1 martie 2007-29 februarie 2008, a precizat Filipoiu. De asemenea, si societatile Metrorex si Metanef si-au exprimat deja interesul de a achizitiona energie electrica prin intermediul BRM. Filipoiu a evitat sa faca estimari referitoare la volumul tranzactiilor cu energie, dar a apreciat ca, daca BRM va intermedia contracte reprezentand 10-15 la suta din consumul energetic national, ar fi depasite toate asteptarile. Oricum, in cazul in care initiativa BRM nu va avea succes, noul sistem de tranzactionare va putea fi utilizat pentru tranzactionarea cerealelor, petrolului sau a creantelor.
În cazul nerespectarii contractelor, BRM va introduce arbitrajul comercial, iar sentinta data va fi irevocabila si intr-un termen mai scurt decat in cazul proceselor de drept comercial, care dureaza doi-trei ani. Presedintele BRM a mai afirmat ca OPCOM nu este o bursa de energie, ci o platforma de tranzactionare, pentru ca nu respecta principiile bursiere si a adaugat ca nu are nimic impotriva ca Romania sa aiba o bursa de energie regionala, dar aceasta trebuie “facuta ca lumea”.
“Energia se vinde pe aranjamente”
Prezent la acest eveniment, presedintele Adunarii Generale a Actionarilor Bursei Romane de Marfuri, Constantin Bostina, care este in acelasi timp si vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a afirmat ca, la ora actuala, piata de energie din Romania este rigida si functioneaza pe aranjamente. “Piata de energie este nefunctionala, rigida si functioneaza pe aranjamente. Cine este mai istet ajunge in fata”, a spus Bostina, facand aluzie la recentul scandal de pe piata de energie unde diverse firme, cu spate puternic, au reusit sa incheie contracte de furnizare la preturi preferentiale.