Declaratiile facute de omul de afaceri Dinu Patriciu la sfarsitul saptamanii trecute referitoare la faptul ca pentru energia ieftina pe care o primeste combinatul Alro facturile populatiei sunt mai mari cu 25% nu au nicio acoperire in fapt. Patriciu amesteca, intentionat sau din greseala, merele cu perele, combina niste procente, iar rezultatul loveste in Cotroceni.
Combinatul de aluminiu Slatina consuma circa 3 TWh, avand cel mai mare consum din tara. Luand in calcul ca la nivel national consumul este de aproximativ 45 TWh, rezulta ca Alro acopera aproape 8% din acesta.
Calculul ANRE
Reprezentantii ANRE sustin ca populatia nu ar putea plati facturi mai mici nici daca celor de la Alro li s-ar dubla pretul. Un calcul sumar ne-ar demonstra ca la un tarif de 24 dolari/MWh, cat a fost anul trecut, ar rezulta un pret de circa 60 lei/MWh. Acceptand ca tariful pentru Alro ar creste foarte mult, ajungand la un pret de 40 euro/MWh sa zicem, aceasta ar insemna ca factura la energie intr-un an ar creste cu 60 milioane de euro, tinand cont ca se consuma 3 TWh. Raportandu-ne la faptul ca in Romania afacerile cu energie se ridica la trei miliarde de euro, rezulta ca cele 60 milioane de euro pe care Alro le-ar plati suplimentar reprezinta un plus de numai 2%. Revenind la rationamentul lui Patriciu, plusul de 2% ar trebui acum impartit la consumatorii casnici. Consumul acestora reprezinta cam 22-25% din consumul total, si nu 8% cum sustine boss-ul de la Rompetrol. Adica cele 60 de milioane de euro trebuie impartite la cei aproximativ 12 milioane de consumatori casnici. Fiecarui abonat i-ar reveni astfel 5 euro pe an. Si atunci, de unde a ajuns Patriciu la reducerea facturii cu 25%?
Un drept, nu un favoritism!
Dreptul celor de la Alro de a cumpara energie electrica mai ieftina decat alti consumatori nu poate fi interpretat ca un favoritism facut acestora. Acest drept se obtine avand in vedere conditiile speciale de consum ale combinatului, unice in Romania. Alro consuma constant, zi-noapte, iar noaptea energia furnizata are un pret mai mic decat cea livrata in timpul zilei. In plus, avand un consum constant, acesta este predictibil si un astfel de consumator nu mai trebuie sa suporte financiar dezechilibrele din sistemul energetic. Nu in ultimul rand, trebuie sa se tina cont si de faptul ca energia vanduta la Alro este la inalta tensiune (220 kW), pretul acesteia fiind de circa doua ori mai mic decat in cazul energiei de joasa tensiune. “Pretul de aproximativ 24 dolari/MWh (la care se mai adauga costurile de transport – n.r.), la cat a cumparat combinatul energie anul trecut, este valabil, in general, pentru combinatele de aluminiu din Argentina, Australia, tarile nordice din Europa sau China, care produc cele mai mari cantitati de aluminiu. Daca Alro ar sari de acest pret, el ar pierde din start competitia cu producatorii din zonele mentionate”, sustine Jean Constantinescu, presedintele Institutului Roman de Energie. Chiar daca in Romania nu exista producatori care pot vinde energie la un astfel de pret mic, decat daca iau in calcul numai costurile operationale, nu si pe cele legate de retehnologizare, situatia celor de la Alro este una speciala si ea trebuie tratata ca atare, a mai spus Jean Constantinescu.