3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiProcurorul Cristian Lazăr are prima şansă pentru şefia DNA

Procurorul Cristian Lazăr are prima şansă pentru şefia DNA

Patru procurori şi-au depus luni la sediul Ministerului Justiţiei dosarele de candidatură pentru ocuparea funcţiei de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie: Marius Iacob, adjunctul Laurei Codruţa Kövesi, procurorul DNA Florentina Mirică, procurorul DNA Elena Grecu, care vine de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, şi un stranier – Cristian Lazăr, de la Parchetul General. 

Sunt 2.950 de procurori. Ministrul Justiţiei, în faţa căruia cei patru dau examen, a impus două elemente în evaluare: un element obiectiv, spre exemplu, de îndeplinire a condiţiei de vechime în profesie, şi elementul personal, privind planul managerial. “Procurorul-şef care va veni va trebui să reorganizeze DNA în acord cu noile legi…  Va trebui să reorganizeze, să reaşeze DNA în parametrii competenţelor legale, constituţionale, să facă o evaluare managerială”, a afirmat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Cristian Lazăr, procuror-­şef adjunct la Secţia Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, care este singurul procuror din cursa electorală ce are credite de aproape 300.000 de lei, porneşte cu prima şansă în cursa pentru desemnarea de către Tudorel Toader ca propunere ce urmează să primească un aviz – ce-i drept, consultativ – de la CSM şi trimiterea numelui său la preşedinte pentru emiterea decretului de numire în funcţie. 

Sigur că, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, preşedintele poate refuza propunerea ministrului Justiţiei.  

Marius Iacob a devenit cunoscut după ce l-a acuzat pe Cristian Cioacă de uciderea soţiei sale, avocata Elodica Ghinescu. De aceea în sistem i se mai spune şi “Procurorul Elodia”. Marius Iacob a fost, rând pe rând, şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, apoi adjunctul Laurei Codruța Kövesi, inițial la Parchetul General, apoi la DNA. Este cercetat de către Inspecţia Judiciară pentru că ar fi încălcat Regulamentul DNA trimiţând într-un proces civil un procuror DNA, neputând participa la cauze civile.  Iacob e omul care, împreună cu Kövesi, a blocat dosarele revoluției și ­mineriadelor și care, în ultimul timp, în afară de faptul că a dat NUP în cazul „Anastase – furt la numărătoarea voturilor”, s-a ocupat sistematic de cazul Vîntu (care l-a obsedat foarte mult pe Traian Băsescu).

Procurorul Cristian Lazăr este adjunctul şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General şi a coordonat mai multe anchete de anvergură. Tot el a confirmat clasarea dosarului în care fostul premier Victor Ponta fusese bănuit de plagiat. Cristian Lazăr este procurorul care a anchetat Dosarul ”Caselor lui Klaus Iohannis”, dar și Dosarul ”Închisorilor CIA pe teritoriul României”. 

Florentina Mirică şi Marius Iacob sunt apropiaţi de fosta şefă a DNA. 

Florentina Mirică este considerată ca fiind protejata Laurei Codruța Kövesi. S-a evidențiat prin restituiri de dosare trimise la instanțe, prin denunţuri contrafăcute, participând la montarea aparaturii de ascultare în biroul prim-procurorului Parchetului Buftea, Nelu Carpen. Anchetele gestionate de Mirică au condus la destructurarea a două servicii secrete ale MAI: Protecția Martorilor și DIPI. Foști ofițeri de informații susțin că, în aceste cazuri, probele constau numai în denunțuri, fără alte mijloace de probă. Este cea care i-a făcut dosarul judecătorului de la Curtea Constituţională Toni Greblă, ulterior achitat de instanţă. Acest judecător a fost singurul care s-a opus Legilor Big Brother. 

Procurorul DNA Elena Grecu, denumită de colegi “Marea Preoteasă”, are un dosar cercetat chiar de către colegii săi din DNA.

În dosar sunt implicate mai multe persoane, printre care și procurorul Elena Grecu. Cei din dosar sunt acuzați de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals și favorizarea făptuitorului, în legătură cu o speță penală care i-ar fi fost fabricată unui polițist judiciar din județul Tulcea, potrivit Luju.ro.

Procurorul Lazăr a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara în anul 1998 și a  fost  procuror adjunct la Parchetul de pe lângă ­Judecătoria Timișoara. Apoi a ajuns la Bucureşti ca ­procuror-şef adjunct la Secţia Urmărire Penală din cadrul Parchetului General. De ce porneşte cu prima şansă?

Pentru că nu face parte din sistemul impus de Codruţa Kövesi şi vine din afara instituţiei. Are  o experienţă profesională net superioară celorlalţi. A finalizat mai multe dosare. N-a avut “rata de respingere” de la instan­ţe atât de mare ca a celorlalţi competitori. Procurorul Cristian Lazăr este unul dintre puţinii magistraţi care au confirmat imixtiunea Serviciului Român de Informaţii, fără a avea mandat legal, în anumite dosare penale, dar şi unul dintre puţinii procurori care au evitat să stea la mese şi să se afişeze cu politicieni sau magistraţi legaţi de politic. Acest lucru îl face, cel puţin până în acest moment, să fie cea mai bună variantă pentru DNA, dintre cei care s-au înscris pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Asta dacă nu vin noi atacuri sau ordine de la Unitate, unită cu anticorupţia, precum frăţia inelelor.    

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă