Inspectoratul de Politie al judetului (IPJ) Timis se confrunta de ceva vreme cu o criza acuta de spatii, dupa ce mai multe imobile in care functioneaza birouri ale unor posturi sau sectii sunt pe punctul de a fi pierdute sau au fost deja preluate de fostii proprietari.
Situatia cea mai delicata o traverseaza Politia orasului Deta, cea mai importanta unitate din partea de sud-vest a judetului, care se confrunta cu o cazuistica extrem de complexa si care are arondate o serie de localitati rurale. “Intr-adevar, la Deta situatia e ceva mai complicata, intrucat acolo efectivul de oameni este mare (30 de politisti – n.r.), la fel si volumul de munca”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ, comisarul-sef Serban Pittner.
O posibila solutie, chiria
Imobilul, folosit de zeci de ani ca sediu al Politiei, i-a fost restituit fostului proprietar printr-o sentinta definitiva si irevocabila din 9 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cladirea a fost nationalizata in 1945, iar cel de la care a fost luata abuziv s-a luptat 11 ani in instanta pentru a o redobandi. Problema este, insa, ca deocamdata nu exista bani suficienti pentru construirea altor sedii, conditii in care singura solutie este ca unitatile ce urmeaza sa fie evacuate sa se mute in chirie.
“La Deta, suntem deja in tratative atat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat, care detine spatii in zona, cat si cu Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera, care are un sector in acest oras“, a mai afirmat Pittner.
Sectia I Politie, la mila Regionalei CFR
In alte doua comune timisene, Periam si Remetea Mare, au fost deschise procese de catre fostii proprietari sau mostenitori ai acestora, care revendica doar terenul pe care este construit sediul Politiei.
Aceste litigii vizeaza doar autoritatile locale din zona (primariile comunale), iar in functie de sentinta care se va pronunta, se va decide si soarta oamenilor legii care activeaza in cadrul celor doua posturi.
La fel de incurcata si incerta este si situatia Sectiei I Politie din Timisoara, care se afla chiar in perimetrul Garii de Nord din municipiul de pe Bega. Desi acest spatiu nu face obiectul vreunei revendicari, el este solicitat, de mai bine de un an, de reprezentantii Regionalei CFR Timisoara, in patrimoniul careia se afla imobilul. “Cladirea e a lor, ei suporta utilitatile, intrucat tot acolo functioneaza si Politia Transporturi, iar cei de la CFR sunt interesati sa-i sustina pentru ca activitatea politistilor de la TF vizeaza siguranta calatorilor”, a mai mentionat sursa citata.
Alternativa, insa, pentru mutarea Sectiei I nu prea exista. La un moment dat s-a luat in calcul eventuala mutare a acestei sectii in sediul Politiei Municipiului Timisoara. Cladirea este deja plina-ochi, in birouri, aici fiind mutate si unele servicii ale IPJ. Tot aici functioneaza Biroul pentru Evidenta Populatiei si Biroul pentru Straini, care, deocamdata, nu pot fi mutate altundeva, tot din criza de spatii.