Cei aproximativ 3.000 de enoriasi greco-catolici din Bistrita au protestat, saptamana trecuta, printr-o scrisoare publica, nemultumiti ca nu au primit nici un ban din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Acesta era prevazut pentru asigurarea unor cheltuieli curente si de capital ale autoritatilor administratiei publice locale.
Supararea oamenilor este cu atat mai mare cu cat prin HG 1.822/2006, Guvernul a alocat bani pentru parohiile ortodocsilor, romano-catolicilor si reformatilor din municipiul Bistrita, “uitand” de greco-catolicii care se chinuie de zece ani sa isi edifice o biserica in municipiu. Initial, enoriasii l-au tras la raspundere pe primarul municipiului, Vasile Moldovan, cel care a promovat hotararea de Consiliu Local (HCL 210/2006) prin care se opera rectificarea bugetara impusa prin hotararea amintita a Executivului.
Edilul s-a aparat, insa, si a declarat, ieri, ca alesii locali nu au facut decat sa rectifice bugetul propriu, fondurile propriu-zise venind de la Guvern cu nominalizarea parohiilor carora le-au fost alocate. “Enoriasii greco-catolici trebuie sa stie ca banii au fost repartizati direct de la Guvern, nominal, printr-o hotarare promovata de parlamentarii de Bistrita-Nasaud. Nu primarul a decis unde se duc fondurile. Din contra, Primaria a ajutat toate cultele anul trecut de la bugetul local”, a mai declarat primarul.
Realitatea este, insa, ca daca sunt parohii ortodoxe si chiar Protopopiatul care au primit de 11 ori mai multi bani per total, iar cultul greco-catolic nu a intrat in socotelile guvernantilor, primind, in 2006, doar 10.000 RON de la bugetul local. In schimb, Protopopiatul Ortodox Bistrita s-a bucurat, in 2006, de un sprijin financiar de 110.000 RON, iar parohia reformata din municipiu a fost “ajutorata” tot cu 110.000 RON, din care 100.000 prin hotararea promovata de parlamentarii judetului.
“M-au intrebat enoriasii cum de doar noi nu am primit nimic. Eu nu pot decat sa intreb la randul meu, stiind ca a fost o decizie locala, solicitarea la Guvern facandu-se nominal. Sunt patru parohii greco-catolice in Bistrita. Chiar nici una sa nu primeasca nimic? De zece ani ne chinuim sa ridicam biserica, avem in constructie o cantina sociala. De ce s-a dat altora care nu au nimic in constructie? A fost rea-credinta sau o scapare?”, s-a intrebat protopopul Ioan Tolca. Acesta a mai spus ca nu ar fi stiut ca greco-catolicii au ramas pe dinafara la rectificare daca enoriasii nu s-ar fi sesizat, suparati de ajutorul extrem de mic primit de-a lungul timpului, in comparatie cu alte culte.