5.6 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialInstitutul "Tehnomag", scos la vanzare de AVAS

Institutul „Tehnomag”, scos la vanzare de AVAS

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca va scoate la privatizare Institutul “Tehnomag CUG”. Institutia de la Bucuresti detine trei sferturi din totalul actiunilor. Institutul activeaza in domeniul fizicii si stiintelor naturale. Acesta este cel de-al treilea institut scos la privatizare de AVAS in acest an.
Conducerea Autoritatii a precizat ca institutul nu va fi scos la licitatie, ci va organiza o negociere prin selectie, pe baza unor oferte tehnice. Ponderea ofertelor din totalul punctajului va fi de 60 la suta. Institutul lucra odinioara pentru societatile care activau pe platforma Combinatului de Utilaj Greu (CUG).
Initial, cercetarile fizicienilor trebuiau sa fie folosite pentru dezvoltarea produselor realizate in combinat. Dupa anul 1989, declinul CUG a atras, insa, dupa sine si declinul Institutului. La inceputul anilor ’90, Combinatul Siderurgic din Cluj-Napoca s-a divizat in cinci societati comerciale. Pana acum au supravietuit doar trei dintre ele. Cele mai importante sunt “Fortpres CUG” si “Termorom”.
Aceste firme fac, insa, parte din concerne multinationale, care au renuntat la contractele de cercetare incheiate cu institutul clujean.
Institutul “Tehnomag” nu este singurul care a fost pus pe lista privatizarilor. In Cluj-Napoca, doua astfel de institute au devenit afaceri imobiliare deosebit de profitabile. Fostul Institut de Proiectari, cumparat de fratii Octavian si Calin Buzoianu, a devenit un rentabil imobil de birouri.
De asemenea, fostul Institut de Electronica Industriala si Automatizari din cartierul Zorilor, cumparat de omul de afaceri Arpad Paszkany, a devenit, deopotriva, imobil de birouri si centru comercial, sub numele de “Sigma Center”. Cel putin o perioada, institutele au pastrat o parte din activitatea initiala, care, insa, s-a restrans sub presiunea pietei, ca urmare a aparitiei firmelor private.
Au existat, insa, si institute de cercetare care au reusit sa supravietuiasca. Institutul de Chimie “Raluca Ripan” este unul dintre ele. Acesta a fuzionat recent cu Universitatea “Babes-Bolyai”.

Cele mai citite

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Creșteri record de profit pentru câteva sectoare din România. În top, construcțiile, IT-ul și cercetarea

Ritmul de creştere a variat de la aproa­pe 80% la circa 165% În ultimii cinci ani, 15 sectoare din economia României au înregistrat creșteri semnificative,...

Reacția ministrului Energiei, după ce Greenpeace a atacat în instanța de judecată proiectul „Neptun Deep“

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat după ce organizația Greenpeace a atacat în instanța de judecată avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă