Cele trei fonduri de vanatoare ale Directiei Silvice Bistrita-Nasaud, ca si multe alte fonduri de vanatoare din judet, au devenit destinatia favorita a spaniolilor amatori de salbaticiuni. Acestia au venit in numar din ce in ce mai mare, in ultimele sezoane de vanatoare, sa ne recolteze “trofeele”. Ursii, cerbii si o parte din mistretii “aprobati” de Ministerul Agriculturii, au picat in bataia pustii spaniolilor, majoritatea sositi in Romania pe filiera capsunarilor.
In acest sezon, Ministerul Agriculturii a fost darnic cu cotele de recoltare aprobate pentru cele 39 de fonduri de vanatoare din judet. Situatie tocmai pe placul vanatorilor straini, care si-au facut un obicei sa impuste salbaticiunile din aceasta zona. Zeci de cerbi, capriori, ursi, mistreti si sute de pasari salbatice formeaza un rai pentru spaniolii cu dare de mana.
“Grosul” a fost impuscat deja
Astfel, din cotele aprobate pe fondurile de vanatoare ale Directiei Silvice a fost luat deja “caimacul”. Potrivit inginerului responsabil de vanatoare, Marius Turcu, de pe fondurile 25 Tihuta, 24 Cusma si 27 Budac (Dealul Negru) spaniolii au impuscat deja toti cei cinci ursi din planul de recolta. Si cerbii s-au terminat, astfel ca au mai ramas pentru vanatorii “intarziati” doar trei caprioare.
Totodata, din cei 28 de mistreti cu certificat de deces antesemnat de pe fondurile mentionate, s-au recoltat 15, din care sapte cu vanatori austrieci si spanioli. “Ar mai fi patru lupi si un ras, care ne face deja probleme ca a atacat o ciuta, si mai multe vulpi care nu prea prezinta interes pentru vanatori”, a mai explicat Turcu.
Vanatoarea pentru lup, ras si pisica salbatica este permisa in perioada 15 septembrie 2006 – 31 martie 2007, prin metodele la goana, la panda, la dibuit, iar cea pentru urs este permisa intre 15 septembrie 2006 – 31 decembrie 2006 si 15 martie 2007 – 14 mai 2007. De pe vremea cand fostul dictator Nicolae Ceausescu venea la vanatoare la Dealul Negru, pe “27 Budac” (fondul de vanatoare cu cea mai mare concentrare de urs brun din Europa) si pana in zilele noastre, cabanele de vanatoare ale Directiei Silvice din aceasta zona au atras multi puscasi de frunte.
Pentru a pleca acasa cu “coltii mistretului de argint”, un vanator (cum este, de exemplu, deputatul Emil Radu Moldovan, care a doborat in 2005, la Dealul Negru, primul exemplar salbatic) trebuie sa scoata din buzunar sute de euro, in timp ce pretul pentru un urs este de circa 5.000 de euro.
Adusi in Romania de capsunari
Tarifele cresc, insa, pentru straini. “I-am spus patronului la care lucram in Spania ca la noi se poate vana, da’ ii destul de scump. M-a pus sa ma interesez de preturi si dupa cateva luni a venit. Tare mult i-a placut si nici nu i s-a parut scump. Si-a adus si prietenii cu el”, povesteste un livezean care a lucrat mai bine de un an la cules de capsuni in Peninsula Iberica.
Afacerea, pe deplin legala, e una destul de profitabila pentru Directia Silvica, carnea de vanat comercializandu-se separat, in urma unei licitatii, catre o firma din Bucuresti. Cu alte cuvinte, vanatorul nu ia carnea animalului impuscat acasa, decat daca plateste in plus, ceea ce nu ii deranjeaza pe spanioli.