Dedesubturile marilor afaceri din Cluj sunt condensate in dosarele alcatuite de procurori in ancheta referitoare la trustul “Gazeta”. Dincolo de limbajul trivial, in dosar se regasesc amanunte care arata ca politicieni de marca, oameni de afaceri cu staif ori jurnalisti de renume negociau intocmai ca baietii de cartier. In multe cazuri, miza era banul public. Culise si amanunte legate de activitatea celor mai cunoscuti clujeni sunt consemnate in cele cateva mii de file ale dosarului, care a produs deja un adevarat cutremur in Transilvania. “Romania libera” va continua sa publice extrase din aceasta adevarata odisee penala.
Procurorii sustin in rechizitoriul prin care membrii trustului “Gazeta” au fost trimisi in judecata, ca directorul de investigatii Ioan Otel si Adrian Avarvarei, fosti politisti, “au pastrat legaturi stranse cu fostii colegi care lucreaza si in acest moment in diverse structuri din cadrul Politiei Romane, iar o parte din informatiile folosite in activitatea infractionala sunt culese de la aceste persoane”.
Din probele administrate in dosarul “Gazeta” reiese ca ofensiva procurorilor are legatura cu o eventuala aprobare venita din partea premierului Calin Popescu-Tariceanu. O serie de lideri marcanti ai PNL, cum ar fi, de pilda, presedintele filialei clujene a liberalilor, Marius Nicoara, care este si presedinte al Consiliului Judetean, ori consilierul premierului Tariceanu, Mircea Chertes, se afla printre denuntatori.
In plus, in dosar exista si transcrierea unei convorbiri telefonice purtata, in data de 19.10.2006, intre presedintele trustului de presa, Liviu Man, si directorul “Gazetei de Bistrita”, Dorel Vidican. Ultimul il informa pe seful sau ca a aflat dintr-o sursa ca, la reuniunea conducerii PNL, tinuta in toamna anului trecut la Cluj-Napoca, Chertes le-ar fi spus colegilor sai de partid ca lucrurile nu mai pot continua asa, pentru ca Man ar fi sarit calul si ca ii cere tot timpul bani.
De asemenea, un alt lider liberal care s-ar fi pronuntat pentru pedepsirea managerilor trustului “Gazeta” ar fi deputatul clujean Horia Uioreanu. Acesta apare in calitate de martor in dosarul instrumentat de procurori. In dosar apar, insa, si alte convorbiri purtate intre managerii trustului.
Liviu Man fusese informat de sursele sale ca exista o ancheta penala pornita impotriva sa. El le-a cerut subordonatilor sa opereasca orice materiale care ar fi putut sa ii infurie pe presedintele PD, Emil Boc, care este si primar in Cluj-Napoca, pe secretarul general al PD, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ori pe un alt lider la nivel national, vicepresedintele Ioan Oltean, cel care conduce filiala Bistrita-Nasaud a partidului si care este unul dintre cei mai vechi deputati.
Avarvarei a facut o intelegere cu anchetatorii
Probele aflate la dosar confirma si o ipoteza care putea fi banuita doar pana acum. Seful Departamentului de Protectie Interna din cadrul trustului, Adrian Avarvarei, a acceptat sa colaboreze cu anchetatorii. Inca din prima seara el a dat o declaratie care ii incrimineaza pe colegii sai.
Seria confesiunilor a continuat. Pretul acestei tradari a fost lasarea in libertate a lui Adrian Avarvarei, fost ofiter de informatii in timpul regimului comunist. Un alt manager din cadrul trustului care a acceptat sa colaboreze cu procurorii este fostul redactor-sef al “Gazetei de Cluj”, Mihai Petean. Si acesta a facut o serie de afirmatii defavorabile fostilor sai colegi.
Practic, aceste declaratii au oferit procurorilor noi piste. In aceasta cauza exista 42 de oameni de afaceri, politicieni si directori de institutii publice din Transilvania care au depus denunturi. De asemenea, 114 persoane au fost audiate ca martori.
Dan Parcalab, la un pas de libertate
Tribunalul Cluj a decis judecarea in stare de libertate a directorului de dezvoltare a trustului “Gazeta”, Dan Parcalab. Acesta isi va petrece, insa, si urmatoarele ore in arest, pentru ca procurorii au facut recurs. Decizia de punere in libertate a inculpatului a fost luata dupa ce el a intrat in greva foamei si dupa ce zeci de ziaristi din Maramures au iesit in strada ca sa ceara judecarea colegului lor in stare de libertate.
Parcalab a fost trimis in judecata pentru santaj si pentru aderare la un grup infractional organizat, alaturi de alti opt directori ai trustului de presa. Sase dintre ei se afla dupa gratii, iar doi in libertate.