13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDragnea, condamnat de doi judecători șantajabili controlați de DNA

Dragnea, condamnat de doi judecători șantajabili controlați de DNA

Doi din cei trei magistrați ai completului Înaltei Curți de Casație ce l-au judecat pe Dragnea au fost la rândul lor subiect al unor anchete penale derulate de Direcția Națională Anticorupție. Coincidență sau nu, exact acești doi judecători s-au pronunțat pentru o pedeapsă cu executare. Al treilea judecător a făcut opinie separată și a cerut achitarea. Cei doi magistrați cu probleme penale sunt judecătorii Cristina Arghir și Marius Cristian Epure.

 

Judecătoarea Viorica Cîrstoiu și bilețelul pentru salvarea lui Dinel Staicu

La o lună distanță de la decizia prin care presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și șase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, detalii incredibile arată că judecătorii de caz au avut ei însăși grave probleme cu justiția. Este vorba de Viorca Cîrstoiu, magistrat al cărui nume apare apare la fila 332, dosar 6, în dosarul prin care afaceristul Dinel Staicu a vrut să își cumpere libertatea.

În august 2013, DNA o reținea pe Viorica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel București, pentru că ar fi primit o mită de 630.000 de euro de la omul de afaceri Dinel Staicu cu scopul de a-l ajuta cu o sentință mai favorabilă în dosarele în care era judecat. În iunie 2016, Veronica Cîrstoiu era condamnată definitiv la o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Până aici nimic deosebit. Doar că, la o parcurgere mai atentă a rechizitoriului DNA ce a stat la baza condamnării Vioricăi Cîrstoiu, apare un nume supriză: Cristina Arghir. Arghir este unul din cei doi magistrați ce l-au condamnat pe Dragnea.

Conform rechizitoriului DNA (ancheta a fost realizată de procurorul Florentina Mirică, cea care s-a înscris acum în cursa pentru șefia DNA), avocatele lui Dinel Staicu – Adriana Dascălu și Alina Ileana Răducan vorbeau deschis de cumpărarea influenței unor magistrați și chiar își schimbau bilețele cu notițe în acest sens. Pe unul dintre aceste bilețele, atribuit a fi fost scris de judecătoarea Sofica Dumitrașcu, se menționa clar și numele magistratului Cristina Geanina Arghir. „Dosar 4324/2/2013 Recurs – Cerere elib provizorie sub contr judiciar 1) Motivul Amânării??? 2) Completul de vineri – Componență: Simona Neniță A.M. Dascălu, Genina C. Arghir”, era conținutul respectivului bilețel aflat la dosar la fila 331, volumul 6. Cumva, Sofica Dumitrașcu le garanta că poate sprijini eliberarea lui Dinel Staicu.

Apariția numelui judecătoarei Cristina Arghir pe bilețelul scris pentru aranjarea procesului lui Dinel Staicu nu înseamnă, desigur, că respectiva judecătoare era deja cumpărată. Atrage însă atenția faptul că un alt magistrat, Sofica Dumitrațcu, vorbea deschis că poate interveni pe lângă judecătorul Neniță Simona – colega Cristinei Arghir, pentru Dinel Staicu. Este exact ceea ce a reținut DNA în respectiva speță. În rechizitoriu, alături de Cristina Arghir, mai sunt men?ionate multe alte nume de magistrați, însă ancheta nu a fost dusă mai departe împotriva lor. Totul s-a oprit la Viorica Cîrstoiu. Întrebarea pertinentă care se pune este „Cu ce costuri?”. În lumina ultimelor dezvăluiri despre jocurile și culoarele din Justiție, a rămas oare judecătorul Cristina Arghir recunoscătoare DNA pentru că a fost ocolită de o eventuală extindere a anchetei Dinel Staicu?

 

Magistratul Marius Epure, cumpărător al unor parcele provenite dintr-o retrocedare anchetată de DNA

La fel ca Arghir, și judecatorul Marius Cristian Epure s-a intersectat la un moment dat cu anchetele aceleiași Direcții Naționale Antiorupție. Conform mai multor materiale de presă publicate de ziariștii constănțeni, judecătorul Epure este beneficiarul unui teren „provenit din celebrele retrocedări care au atras atenția DNA asupra primarului Radu Mazăre și a apropiaților acestuia„. Concret, niște terenuri retrocedate în 2002 au ajuns atunci la o anume Laura Mariana Leșe, apoi la Alexandru Octavian Șerban. În 2005 și 2007, prin contractele 3616, 3617 și 960, judecătorul Epure a cumpărat trei parcele din terenul aflat în discuție. Două le-a vândut, una a ținut-o pentru a-și construi o vilă. Problema este că în anul 2008, pe 28 octombrie, DNA anunța trimiterea în judecată a 37 de inculpați în cauza privind retrocedările ilegale din Constanța.

Printre cei trimiși în judecată alături, evident, de primarul Mazăre, s-a aflat și Alexandru Octavian Șerban, persoana de la care a cumpărat terenuri judecătorul Epure. Mai mult, DNA anunța atunci că „prin Ordonanţa din 15.02.2008 a fost instituit sechestru asupra terenurilor provenite de săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpaţi şi în proprietatea firmelor controlate de aceştia”. Adică au fost puse sub sechestru și terenurile tranzacționate de judecătorul Marian Cristian Epure. Evident, magistratul nu a fost chemat la DNA, deși tranzacțiile lui imobiliare erau destul de încâlcite. În 2017, Marian Epure a fost promovat ca judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cele mai citite

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă