Fostul deputat PSD, Iosif Armas, a reusit sa falimenteze cinci hoteluri renumite, dupa ce, cu sprijin politic, a pus mana pe o mare parte din patrimoniul statiunii Baile Herculane (judetul Caras-Severin). Renumita pentru apele sale termale, mentionate ca atare si de colonistii romani, zona de pe Valea Cernei a constituit dintotdeauna locul ideal pentru cei care veneau aici cu probleme de sanatate.
De-a lungul timpului, statiunea a fost considerata regina statiunilor montane din Europa, dovada ca multe capete incoronate si personalitati ale epocilor de mult apuse au venit sa se trateze aici. Ticsita candva de turisti si de bolnavi, in ultimul timp, insa, la Baile Herculane vin tot mai putini oameni. Cu siguranta, de vina este si infrastructura, deoarece drumurile sunt tot mai proaste, iar trenurile tot mai putine. Toate acestea intregesc o realitate trista.
Cel mai apropiat aeroport se afla la Timisoara, la o distanta de aproape 200 de kilometri, iar din promisiunile fostului deputat PSD, miliardarul Iosif Armas, de amenajare a unui helioport pe esplanada Hotelului „Roman”, s-a ales praful. La toate acestea se adauga preturile mari practicate de proprietatarii de unitati de cazare si serviciile tot mai proaste.
Asa se explica de ce au ajuns astazi Baile Herculane o statiune pustie, cu sapte hoteluri inchise din lipsa de solicitanti. Cap de lista este SC „Hercules” SA, societatea patronata de Iosif Armas. Prezenta constanta in topul celor mai bogati 300 de romani, fostul deputat PSD a fost nevoit sa puna lacat pe ho-telurile „Hercules”, „Roman”, „Afrodita”, „Diana” si „Minerva” si sa-si trimita angajatii acasa. Anumite surse sustin ca fostul magnat se confrunta cu o situatie financiara deosebit de grea, bancile facand mari presiuni pentru recuperarea creditelor pe care acesta le-a contractat.
Lucrurile stau la fel de rau si in cazul hotelurilor „Domogled” si „Dacia”, patronate de sindicate. Luate candva cu asalt de pensionarii de stat, sindicalisti si fosti ceapisti, astazi in locatiile respective nu mai calca nimeni. Admi-nistratorii celor doua unitati hoteliere sustin ca urmatoarea serie de turisti este asteptata din 22 ianuarie. Este o „gura de oxigen” pentru zona, dar solutia e doar de moment.
Un lucru este clar: niciodata de-a lungul existentei sale, statiunea Baile Herculane nu s-a mai confruntat cu o situatie atat de „neagra”. Dat fiind potentialul zonei, solutia salvatoare ar putea veni din partea unor investitori straini.