6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFostul Santier Militar, transferat sa moara la AVAS

Fostul Santier Militar, transferat sa moara la AVAS

Dupa ce timp de patru ani Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie a supervizat unitatile desprinse din sectorul apararii, incepand cu acest an au trecut in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. S-au blocat astfel toate procedurile de vanzare a activelor detinute de OPSPI. Printre cele mai ghinioniste intreprinderi se numara fostul santier militar care a ratat de mai multe ori privatizarea.
Noul context reduce la minimum sansele ca unitatea sa-si gaseasca un cumparator prin simplul fapt ca nu va mai supravietui inca un an, timp necesar refacerii documentatiei de catre expertii AVAS. „Lista neagra” a transferurilor cuprinde 41 de societati. Santierul Naval Mangalia figureaza la pozitia 20.

Ordonanta falimentului

Teoretic, in noua formula rezultata ca urmare a reorganizarii celor doua institutii de stat, privatizarea ar trebui sa fie accelerata, mai ales ca toate licitatiile vor fi monitorizate de specialistii UE.
Ordonanta de Urgenta 101, emisa la sfarsitul anului trecut, care reglementeaza transferul portofoliului OPSPI catre AVAS, prevede clar ca procesul de privatizare trebuie continuat de unde l-au lasat specialistii oficiului de stat, insa practica demonstreaza contrariul.
Procedurile in cazul industriei de aparare au atins absurdul. Numai in cazul SNM Mangalia s-au operat mai multe evaluari si reevaluari, care, in loc sa lamureasca lucrurile, au dat peste cap programul de privatizare. Dat fiind specificul constructiilor navale, unui santier i se schimba aproape in fiecare zi indicatorii financiari, in functie de derularea creditelor, stadiul de executie a navei si multe alte considerente, printre care si pretul tablei. Si, cum fiecare licitatie a necesitat ample evaluari, platite gras si din banii publici, ce s-au dovedit ulterior inutile, lunile au trecut fara ca cineva sa cumpere santierul.
Surse neoficiale din cadrul AVAS au precizat ca unitatea din Mangalia nu constituie o prioritate pentru compartimentul privatizare, lucru care se observa de altfel la prima citirea a ordonantei. Santierul a fost plasat la jumatatea listei activelor ce fac obiectul transferului, dupa companiile de mare interes public din domeniul petrolului si gazelor.

O mana de angajati

Dupa trei etape de disponibilizari colective, care au redus la minimum schema de personal si cedarea de terenuri administratiei locale in contul unor datorii de ordinal miliardelor, santierul a devenit de bine, de rau interesant pentru investitorii autohtoni si cei din strainatate. Dar, cum nici o licitatie nu s-a materializat, umbra falimentului planeaza iarasi asupra intreprinderii. Acum s-a ajuns la cifra „record” de… 170 de salariati pentru o unitate ce se intinde pe cateva mii de metri patrati.

Din lac in put

AVAS nu s-a omorat cu urgentarea privatizarii. Dovada sunt numarul mare de societati de stat din judet care au ramas „fete batrane”. De altfel, nici una dintre institutiile statului din domeniu nu a inregistrat performante in aceasta activitate. Agentia Domeniilor Statului are o lista mare de foste IAS in lichidare sau faliment, OPSPI nu mai necesita nici o prezentare, iar AVAs nu putea lucra altfel. Noutatea Ordonantei de Urgenta 101 este faptul ca toate aceste tranzactii vor fi supervizate de organismele europene. Altfel spus, „reteta” falimentarii intentionate nu se va mai putea aplica. In ultimul an de guvernare PSD, santierul a fost la un pas sa incapa pe mainile unor companii dubioase, numai ca negocierile finale au fost blocate de noua guvernare. A fost singurul moment in care viteza de melc cu care se desfasoara privatizarea a fost in beneficiul unitatii din Mangalia.

Cele mai citite

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...

Amnistia fiscală aduce venituri record: 5,8 miliarde de lei la bugetul statului

Amnistia fiscală din acest an a generat încasări de 5,8 miliarde de lei, conform datelor Profit.ro, o sumă în linie cu estimările revizuite ale...

Elon Musk, sprijin public pentru AfD în campania electorală din Germania. Declarația controversată a miliardarului

Elon Musk, miliardarul american și CEO al Tesla și SpaceX, a intrat în atenția opiniei publice din Germania prin sprijinul declarat pentru partidul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă