Consilierii generali le pregatesc soferilor de taxi noi reguli a caror aplicare ar trebui demarata din februarie, o data cu inceperea reavizarii autorizatiilor taxi, dupa cum a precizat Stefan Pirpiliu, initiatorul unuia dintre proiectele de modificare. In ceea ce priveste numarul de autorizatii, edilii nu se gandesc deocamdata sa creasca numarul acestora, dupa cum au cerut aproape 1000 de taximetristi ramasi fara autorizatii. „Autorizatiile ar trebui concesionate prin licitatie publica, asa cum se intampla in 90% din orasele din UE”, a declarat Pirpiliu.
Pana in prezent au fost elaborate doua proiecte de hotarare, ambele continand tarifele minime si maxime pe care le pot percepe taximetristii. Proiectul realizat de Stefan Pirpiliu contine, in plus fata de cel al Executivului, noi reglementari in ceea ce priveste modul de desfasurare a activitatilor taximetristilor, de la confortul pe care trebuie sa-l asigure masinile si pana la conduita soferilor. Tariful minim propus de Pirpiliu este de 1,25 RON/km, iar cel maxim de 3,5 RON/km.
In cel de-al doilea proiect, tarifele propuse sunt de 1,4 RON/km si 3,5 RON/km, in timp ce o ora de stationare costa cel mai putin 14 RON si cel mai mult 35 RON. In prezent, tariful minim este de 0,45 RON/km, iar cel maxim de 8 RON/km, valori aprobate prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 169/2003.
Multe reclamatii
„La Primaria Municipiului Bucuresti au fost inregistrate numeroase reclamatii si sesizari din partea cetatenilor care reclama calitatea serviciilor oferite de anumiti taximetristi independenti, in special cu referire la tarifele exagerat de mari practicate de acestia. Aceasta situatie a fost generata de faptul ca aceste tarife sunt inscrise cu caractere diferite pe portierele taxiurilor, tariful de pornire de valoare mai mica fiind afisat cu caractere mai mari decat tariful pe kilometru de valoare mult mai mare”, se arata in raportul de specialitate la proiectul de hotarare.
Tarifele, pe culori
Taxiurile trebuie sa aiba afisate pe portierele din fata valoarea tarifului la pornire, a tarifelor pe kilometru, urban si/sau extraurban si pe ora de stationare.
Pentru ca taximetristii sa nu recurga la siretlicuri de genul afisarii tarifelor cu litere foarte mici care sa nu fie vizibile pentru toata lumea, proiectul de hotarare prevede dimensiunile exacte ale literelor. In plus, fondul pe care vor fi scrise tarifele trebuie sa aiba o anumita culoare care sa permita identificarea mai rapida a valorii acestora.
Taximetristii care nu se vor conforma si nu vor respecta tarifele impuse de primarie risca amenzi cuprinse intre 3000 si 4000 RON.