6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialPatru regizori vorbesc despre proiectele lor castigatoare

Patru regizori vorbesc despre proiectele lor castigatoare

Conform ultimului concurs de proiecte, in acest an vor fi demarate 22 de lungmetraje, dintre care opt filme de debut. In vreme ce directorul general al Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu, declara ca doreste "sa ne indepartam de zona falimentului artistic si a kitsch-ului", curentul starnit de Cristi Puiu atrage atentia asupra amestecarii proiectelor unor regizori care si-au confirmat competenta cu proiecte ale unor regizori care si-au confirmat incompetenta. Prezentam mai jos patru dintre proiectele castigatoare, dintre care unul la sectiunea debut in lungmetrajul de fictiune.

Radu Muntean – "30 si ceva" (producator Multi Media Est, a primit un credit de 1.000.000 lei)

Va fi un film despre criza barbatului la 30 si ceva de ani. Pe scurt, trei prieteni se intalnesc intamplator dupa multi ani, de 1 mai la mare, si incearca un remake al noptilor bahico-sexuale din vremurile bune, atunci cand nu aveau serviciu, obligatii sau neveste care sa astepte cu copiii la hotel. E un scenariu scris in aceeasi echipa ca la "Hartia va fi albastra", impreuna cu Razvan Radulescu si Alex Baciu, si imi doresc sa-l filmez in septembrie-octombrie. As vrea pe cat posibil sa pastrez si aceeasi echipa de productie ca la "Hartia…", pentru ca sunt foarte multumit de felul in care au mers lucrurile anul trecut. De actori inca nu sunt sigur, am cateva nume in minte si probabil voi incepe probele in primavara. Deocamdata incercam sa inchidem finantarea cat mai repede. Scenariul a fost selectionat la targul de proiecte Cinemart, afiliat festivalului de la Rotterdam, asa ca ne straduim de pe-acum sa gasim parteneri straini, dupa cum speram si in ajutorul Antenei 1, coproducator si la "Hartia va fi albastra".
Tudor Giurgiu – "Sarada" (producator Hai-Hui Entertainment, credit de 1.100.000 lei)
Povestea "Saradei" e simpla. Radu F. Alexandru mi-a propus acest text, am acceptat crezand ca poate deveni un film special, foarte altfel in peisajul filmelor romanesti. E un film despre cum viata unui barbat basculeaza radical la aparitia neasteptata a femeii iubite, personaj care a disparut insa din viata lui cu mai bine de 15 ani in urma.
E o poveste stranie, incitanta si care cred ca va suscita un interes pe masura. Nu e simplu de facut, dar nu ma grabesc deloc.
Am alte prioritati in televiziune acum si cred ca e mai bine asa.
Intre timp, vom mai lucra pe text. M-am gandit la actori, evident, dar e prematur sa fac comentarii sau asertiuni pe tema asta.

Alexandru Darie – "Limani" (producator Domino Film, credit de 1.120.000 lei)

Filmul pe care il voi face va fi o poveste de dragoste pe fundalul Brailei anilor '20, intr-o lume pestrita, foarte interesanta. Scenariul a fost scris de Cristian Comeaga, iar eu am acceptat pentru ca mi-a placut foarte mult. Sunt surprins ca am fost acceptat la debut, pentru ca am mai avut tentative de a face film si n-a iesit nimic. La un moment dat am participat la concursul CNC cu un scenariu propriu, adaptare dupa, "Trei surori", vroiam sa fac o adaptare cinematografica folosind actorii din spectacolul montat de mine, dar scenariul a fost respins pe motivul ca de ce sa faca un roman adaptare dupa Cehov. Urmeaza acum o perioada foarte grea pentru Domino Film si Cristian Comeaga, pentru ca trebuie gasit restul de bani, probabil prin strainatate. "Limani" nu e un film usor, sunt multe roluri, 2-3 locatii, dar m-a fascinat la scenariu plasarea in epoca si sansa de a face un film nu atat clasic (el are o surpriza la final – pe care n-o divulg), cat unul in buna traditie a filmelor de epoca englezesti. Mi-e frica, e adevarat, dar pasul asta trebuie facut odata si-odata. Mi-as dori un film nepretentios, dar memorabil.

Serban Marinescu – "Tanti" (producator MDV Audio Studio, credit de 950.000 lei)

Scenariul lui Mircea Daneliuc e, poate, unul dintre cele mai bune scenarii pe care le-am citit vreodata. Este povestea unei femei de 35 de ani, putin esuata, care intra intr-o lume esuata, de tineri, deznodamantul fiind unul tragic, dar e un film cu un mesaj frumos, acela ca esenta spiritului izbandeste. "Tanti" e un film complex din toate punctele de vedere, un film de filigran, e si greu de povestit. Bugetul se ridica la un milion de euro. O parte din bani ii avem deja, dar avem si precontracte. Acum scenariul se traduce, pentru a cauta fonduri si in afara. E devreme pentru a vorbi de distributie ori de formula tehnica in care voi filma. Sper ca in toamna asta sa torn secventele de toamna-iarna, iar pe celelalte anul viitor. Pana una, alta o sa scot pe ecrane la inceputul lumii februarie "Ticalosii", pentru care am primit finantare CNC in 2005.

Cele mai citite

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Val de atacuri cu drone în Rusia: Aeroporturi închise temporar

Rusia se confruntă cu un nou val de atacuri cu drone lansate de Ucraina, care a dus la întreruperea temporară a operațiunilor pe aeroporturile...
Ultima oră
Pe aceeași temă