21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialOpera criminalului Wass Albert, jucata la Targu Mures

Opera criminalului Wass Albert, jucata la Targu Mures

O piesa de teatru, dupa doua opere ale controversatului scriitor Wass Albert, a fost jucata, ieri seara, la Palatul Culturii din Targu Mures. Simpla anuntare a spectacolului, adus de Asociatia Tinerilor Maghiari din Transilvania, a incins deja spiritele. Conducerea Prefecturii a sesizat cu o zi inainte de premiera atat Ministerul Culturii si Cultelor, cat si Ministerul Administratiei si Internelor despre acest moment.
Asociatia Tinerilor Maghiari din Transilvania a adus acum un an spre vizionare filmul „Trianon” la Targu Mures. Pelicula se referea la momentul istoric petrecut in urma cu mai bine de 85 de ani la Trianon, prin care Ungaria Mare a fost faramitata, teritorii din aceasta fiind impartite intre mai multe tari din centrul si estul Europei.

Ministerele, sesizate de punerea in scena a piesei

De aceasta data, este vorba despre opera unui criminal de razboi. Spectacolul se joaca dupa piesa „Ei vin”, care se refera la venirea rusilor in spatiul carpato-dunarean, fiind o critica adusa comunismului. Totodata, piesa „Dati-mi inapoi muntii”, scrisa de autor in momentul in care traia in America, este autobiografica si descrie dorul de casa si de tara unde s-a nascut.
Spectacolul este jucat pe scena de trupa de teatru ungara „Magyarkanizsai Udvari Kamaraszinhaz”. „Ceea ce este regretabil este faptul ca la opt zile de la integrarea noastra in Uniunea Europeana unii incearca sa dezvolte cultul personalitatii unor persoane care sunt criminali de razboi in Romania si este regretabil ca ne pierdem vremea cu asa ceva”, a declarat prefectul de Mures, Ciprian Dobre.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a spus ca a sesizat atat Ministerul Culturii si Cultelor, cat si Ministerul Administratiei si Internelor. Acesta a mai declarat ca doar reprezentantii MCC vor putea lua masuri impotriva piesei, dupa spectacol. Presedinta Consiliului Judetean a afirmat insa ca sala Palatului Culturii a fost inchiriata in mod legal. „Eu am fost de acord sa fie inchiriata pentru spectacol Sala Palatului Culturii, conform hotararii CJ, pentru suma stabilita in baza normativelor stabilite de institutie, pe cheltuieli si asa mai departe. Eu am fost de acord cu inchirierea spatiului respectiv la solicitarea unei asociatii”, sustine presedinta CJ, Lokodi Edita Emoke.

Spectacol jucat cu aprobarea presedintelui CJ

Vicepresedintele Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal, Bagoly Zsolt, a emis un comunicat de presa in care a mentionat ca Prefectura a inceput intimidarea celor care ar fi asigurat spatiul de prezentare a piesei. „Masinaria de atac romaneasca a intrat deja in functiune. La Targu Mures, principalul oras al Ardealului, Prefectura a inceput intimidarea celor care ar fi asigurat spatiul pentru reprezentare”, se arata in comunicat. Organizatorii sustin ca piesa va fi jucata intre 7 si 13 ianuarie, in mai multe judete din Ardeal – Mures, Harghita, Covasna, Cluj si Bihor.

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...
Ultima oră
Pe aceeași temă