Numarul statelor membre ale UE afectate de inchiderea oleoductului Drujba („Prietenia”), care alimenteaza Europa cu petrol rusesc tranzitand Belarus, ajunsese ieri la cinci, Germaniei si Poloniei adaugandu-li-se Slovacia, Ungaria si Republica Ceha. Comisia Europeana a calificat situatia drept „inacceptabila”, iar luarile de pozitie si demersurile privind necesitatea reducerii dependentei Europei de petrolul rusesc si gasirii de surse alternative s-au intensificat.
Livrarile de petrol catre Ungaria prin oleoductul Drujba au fost intrerupte luni seara, dupa ora 19.00 (ora locala). Ministrul ungar al Economiei, Janos Koka, a dat asigurari ca, in pofida acestui fapt, nu se va inregistra nicio criza de petrol nerafinat sau derivati ai acestuia intrucat, in cazul in care livrarile de petrol nu vor fi reluate in 24 de ore, va autoriza utilizarea rezervelor strategice, suficiente pentru urmatoarele trei luni.
Dupa nici o ora, a venit randul Slovaciei sa anunte sistarea livrarilor de petrol rusesc, de care depinde in totalitate. Un purtator de cuvant al Ministerului Economiei de la Bratislava a declarat ca, deocamdata, nu este necesar sa se recurga la rezervele strategice, care nu ar fi suficiente decat pentru 73 de zile.
Perturbari in aprovizionarea cu petrol s-au inregistrat si in Cehia, confirmandu-se temerile responsabililor de la Praga din domeniul energiei si al industriei. Belarus si Rusia au continuat negocierile privind conditiile de tranzitare a petrolului rusesc spre Europa. O a doua delegatie oficiala din Belarus, condusa de vicepremierul Andrei Kobiakov, a sosit ieri la Moscova, dupa cea condusa de ministrul adjunct belarus al Economiei, Vladimir Naidunov.
O situatie „inacceptabila”
Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al UE pentru probleme de energie, a declarat ca este „inacceptabil” ca „furnizorii de energie si tarile de tranzit nu isi informeaza omologii asupra intreruperii livrarilor”. „Cerem ca livrarile sa se reia imediat si ca astfel de incidente sa nu se mai repete in viitor”, a adaugat Tarradellas.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a carei tara exercita presedintia semestriala a Uniunii Europene, s-a intalnit ieri, la Berlin, cu comisarul european pentru Energie, cu care a discutat despre diversificarea furnizorilor de energie conventionala, dar si despre gasirea unor surse alternative de energie, cum ar fi energia nucleara.
Preocuparea pentru eliminarea dependentei de un singur furnizor de energie este impartasita si de alti responsabili europeni, unul dintre acestia explicand pentru AFP, cu conditia pastrarii anonimatului, ca actuala criza „este o dovada in plus ca avem nevoie de o politica de securitate a aprovizionarii, prin care sunt diversificate caile de aprovizionare si tarile producatoare si care sa reduca dependenta noastra de exportatori”.
O coincidenta interesanta a facut ca ieri, la Varsovia, sa aiba loc o intalnire cu usile inchise intre conducatorii companiilor de electricitate din Polonia si din cele trei state baltice, in cadrul careia s-a discutat despre construirea in comun a unei centrale nuclearo-electrice in Lituania, care ar urma sa o inlocuiasca pe cea de la Ignalina.