-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodSpiritele rele, alungate de hazii din Chintelnic

Spiritele rele, alungate de hazii din Chintelnic

In ajunul sarbatorii de Boboteaza, „hazii” au populat ulitele satului bistritean Chintelnic, comuna Sieu-Magherus, cum se intampla an de an din vremuri imemoriale. Obicei unic in tara, magicii hazi sunt, de fapt, sateni care se costumeaza care de care mai urat si colinda apoi ulitele localitatii, fara sa ocoleasca nicio gospodarie, in demersul de a alunga spiritele rele.

Obiceiul, intalnit doar in Chintelnic, are origini pagane, dar a capatat valente crestine si a supravietuit secolelor in aceeasi forma. Hazii nu au lipsit nici in acest ajun de Boboteaza, cu o mica diferenta, oarecum relevanta. In acest an, cetele de hazi intalnite pe ulitele localitatii au pretins ca alunga spiritele rele din UE si nu au ezitat sa se dea in spectacol in fata reporterilor de la diferite posturi de televiziune, care nu s-au sfiit la randul lor sa faca putina regie cu „hazii”. Rezultatul: silentioasele si misterioasele personaje (calitati absolut necesare pentru ca satenii mascati sa nu fie recunoscuti de consateni) au fost mai galagioase si teatrale decat in vremea bunicilor.

Frumusetea hazilor

In zorii ajunului de Boboteaza, insa uneori si mai repede, preotul paroh Ioan Pintea din Chintelnic sfinteste apa in biserica si apoi porneste cu crucea pe la casele enoriasilor. Conform datinilor, parintele este insotit de cantor, care poarta o cofita cu apa sfintita, avand in ea un manunchi de busuioc legat cu ata rosie si de un grup de baieti care dau de stire pe ulite ca popa a pornit cu crucea.
Preotul trece cu agheasma din casa in casa, fiind intampinat de fiecare gazda in pragul portii cu cate o lumanare aprinsa in mana dreapta. Parintele este cel care intra primul in casa, sfintind toate incaperile, iar apoi gazdele saruta in ordinea varstei crucea. Dupa doua zile in care se umbla cu Iordanul, in ajunul Bobotezei in fiecare casa din Chintelnic sunt asteptati „hazii”.

Personaje magice

Conform traditiei, hazii si-au facut aparitia in cete pe ulitele satului. Intrarea lor in gospodarii s-a produs abia dupa ce au primit dezlegare din partea gazdelor, carora li s-au adresat cu intrebarea: „Primiti hazii?” Sosirea acestor personaje magice este pentru tarani un prilej de bucurie si amuzament cu atat mai mult cu cat hazii sunt copii, tineri si batrani din sat, care poarta pe fata masti. Cel mai adesea, baietii se deghizeaza in fete, tinerii travestiti intruchipeaza un alai de nunta, iar batranii sustin ca umbla cu Moartea prin sat. Pentru a nu fi recunoscuti, mascatii isi schimba vocile, unii dintre ei interpretand chiar si cate o scurta sceneta. Costumatiile lor sunt fie straie populare, fie haine vechi. Tototdata, mastile intruchipeaza mosi, babe, doctori, ofiteri, miri sau diverse animale. In acest an insa, hazii au purtat in principal masti de cauciuc din comert asemenea celor folosite de Halloween.
Nu doar prin obiceiul unic al „hazilor”, bine conservat peste secole, se distinge localitatea Chintelnic. Preotul paroh din sat este nimeni altul decat poetul Ioan Pintea, mostenitorul manuscriselor, dactilogramelor, cartii de predici si a caietelor de insemnari ale celui mai mare monah al Rohiei, Nicolae Steinhardt.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă