Satele lipovenesti din nordul Dobrogei au imbracat straie de sarbatoare. La Sarichioi, Carcaliu, Jurilovca, Slava Cercheza si in trei cartiere din municipiul Tulcea oamenii au pornit, dis-de-dimineata, spre bisericile de rit vechi. Bisericile au fost pline-ochi si sambata seara la slujbele de vecernie.
La lipoveni este un obicei sacru. Cine nu a participat la slujba de vecernie nu primeste prescura. Un astfel de refuz venit de la preot in biserica lipoveneasca este considerat drept o excomunicare din comunitate.
Fara Mos Craciun si brad impodobit
Comunitatile lipovenesti din nordul Dobrogei, care reprezinta 6% din populatia judetului Tulcea, au pastrat obiceiurile desi s-au scurs 200 de ani de la venirea lor in aceasta zona. Rusii lipoveni de la Sarichioi, Carcaliu sau de la Jurilovca nu il asteapta pe Mos Craciun si nici nu impodobesc bradul. Vasile Dolghin, presedintele Comunitatii lipovenilor din Sarichioi, spune ca lipovenii nu accepta sa transforme aceasta sarbatoare religioasa in una comerciala. „Important este ca lipovenii sa participe la slujba religioasa, cu mic cu mare, iar prima zi a Craciunului se petrece doar in familie. Sunt interzise vizitele, in aceasta zi, chiar si la rudele cele mai apropiate”, spune Dolghin.
Colinde vechi de sute de ani
Pragul caselor lipovenesti este calcat in aceasta zi doar de colindatori. Este vorba de cantaretii din stranele bisericilor care merg din casa in casa, imediat dupa incheierea slujbei. Ei au colindat duminica pana seara tarziu in toate satele din judetul Tulcea in care traiesc rusi lipoveni si in trei cartiere din municipiul Tulcea. Colindele lipovenilor sunt vechi, de sute de ani, transmise prin viu grai. Impreuna cu cantaretii religiosi rostesc colinde si gazdele in fata icoanelor.
Masa de Craciun a lipovenilor este una speciala. Nu lipsesc racitura, borsul rusesc si placinta numita „Varenika”. Este vorba de o placinta din aluat special umpluta cu carne, din maruntaiele porcului.
De asemenea, se mai pastreaza inca un obicei foarte vechi. Primul se asaza la masa, in capul acesteia, „starestul” casei. Este cel mai batran barbat din casa, care binecuvanteaza masa cu o veche rugaciune rostita in limba lipoveneasca, care seamana cu slavona veche.
Haine pastelate
De Craciun, la biserica si la masa din prima zi, lipovenii imbraca haine specifice. Femeile poarta fuste lungi inflorate si bluze pastelate, au parul legat sub o naframa specifica. Barbatii poarta si ei niste camasi tip rubaska si se incing cu un brau.