21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialApartamente pentru situatii de urgenta

Apartamente pentru situatii de urgenta

Preluate prin expropriere in anul 2002, doua blocuri situate intr-o zona ultracentrala a Bucurestiului vor fi finalizate pana in iunie a.c., apartamentele primind destinatia de locuinte de necesitate. Din cauza birocratiei si a lipsei de resurse financiare, termenele de constructie au fost devansate de la an la an, autorizatia de construire fiind reinnoita de nenumarate ori. Locuintele de necesitate sunt construite de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin Compania Nationala de Investitii. Apartamentele vor fi transferate Primariei Capitalei, nu inainte ca aceasta sa plateasca banii cheltuiti cu investitia.

Locuintele de necesitate se inchiriaza persoanelor care din diverse motive (cum ar fi incendii, explozii, cutremure, inundatii, alunecari de teren si alte cauze) nu mai pot sta in locuintele lor. Inchirierea e temporara, pana cand cei afectati se pot intoarce acasa. Primariile repartizeaza aceste locuinte in functie de disponibilitati, pe baza unor criterii.

Camine temporare pentru proprietarii din blocurile consolidate

Destinate persoanelor ale caror case au devenit inutilizabile, in special din cauza unor dezastre naturale, locuintele de necesitate au un regim de finantare si realizare asemanatoare celor sociale. Legea mentioneaza ca, pe langa persoanele sinistrate, au dreptul sa locuiasca in locuintele de necesitate si cei din casele supuse demolarii in vederea realizarii unor lucrari de utilitate publica, precum si lucrari de reabilitare ce nu se pot efectua in cladirile ocupate de locatari.
Locuinte de acest tip exista in administrarea unui numar important de localitati din toate judetele tarii. Majoritatea locuintelor de necesitate se construiesc in cadrul programelor derulate de MTCT in colaborare cu autoritatile locale. Conform legii, autoritatile trebuie sa dispuna de un fond de rezerva de astfel de locuinte (apartamente) dotate cu toate utilitatile necesare. Fondurile provin din alocatii bugetare si de la bugetele locale. Dupa finalizarea constructiilor, MTCT le preda consiliilor locale care le distribuie solicitantilor.

CNI isi ia partea

In Bucuresti, unde numarul de astfel de locuinte este inca insuficient pentru o situtie nedorita a unei eventuale calamitati, MTCT construieste astfel de apartamente in doua blocuri, ultracentrale. Cele doua imobile, nr. 107 si 108, din Piata Natiunilor Unite, sector 5, au fost preluate in anul 2002, prin expropriere, printr-o ordonanta de urgenta, constatandu-se ca persoanele care le detineau nu au reusit sa le finalizeze, constructiile fiind incepute inainte de 1990. Ansamblul cuprinde 128 de apartamente si garsoniere, cu destinatia de locuinte de necesitate. Locuintele au finisaje standard si toate utilitatile necesare.
„Locuintele vor fi gata cel tarziu in iunie 2007. Parterul si mezaninul (in total opt apartamente) vor fi preluate de CNI, care in prezent nu detine un sediu corespunzator. La finalul lucrarii, locuintele vor putea fi preluate de Primarie, dar dupa ce platesc banii de investitie, pentru ca la aceste lucrari s-au folosit bani publici”, a precizat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. Intr-o prima etapa, acestea vor sta la dispozitia acelor proprietari care, pe perioada desfasurarii consolidarilor, nu vor putea sau nu vor dori sa stea in locuintele personale.

Cum se poate obtine o locuinta de necesitate

Pentru obtinerea unei locuinte de acest tip se urmeaza urmatoarele etape:
– depunerea unei cereri la primarie (consiliu local), insotita de documente justificative (acte de identificare si alte dovezi)
– incheierea contractului de inchiriere pe baza repartitiei (temporare) emisa de consiliul local. Acest tip de cereri se rezolva in regim de urgenta. Consiliile locale pot declara, in cazuri de extrema urgenta, drept locuinta de necesitate, locuintele libere aflate in fondul de locuinte sociale.
Chiriile pentru locuintele de necesitate sunt modice, fiind subventionate, pe perioade temporare, de consiliile locale. Contractul de inchiriere se incheie de catre primarul localitatii sau de catre o persoana imputernicita de acesta, in baza hotararii consiliului local, pana la inlaturarea efectelor care au facut inutilizabile locuintele.

Cele mai citite

A bătut doi copii nevinovați. A crezut că aceștia i-au bătut la ușă ca să-l agaseze

Un bărbat din Brad, județul Hunedoara, a fost deranjat de doi copii care i-au bătut la ușă și a decis să le aplice o...

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European,...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă