7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSIF-urile vor face banii pe bursa si in 2007

SIF-urile vor face banii pe bursa si in 2007

Actiunile care se vor afla in atentia investitorilor si vor asigura lichiditatea pietei bursiere vor fi, si in 2007, aceleasi ca in anii precedenti. „Cele mai interesante raman societatile de investitii financiare (n.r. – SIF) si nu sunt perspective de schimbare a acestei situatii pana cand nu se va modifica sau chiar elimina pragul de detinere, care sa aduca acumulari de mari pachete si sa reduca lichiditatea”, ne-a declarat Radu Popescu-Buzeu, seful departamentului analiza din cadrul KD Capital Management.
De asemenea, sectoarele bancar, petrolier si farmaceutic isi vor pastra atractivitatea, datorita dimensiunilor mari ale companiilor (Petrom, BRD), starea inca neconsolidata a actionariatului (Biofarm, Banca Transilvania) sau in proces de schimbare iminenta a actionarului principal (Antibiotice Iasi). Totodata, investitorii asteapta cu interes companiile pentru care s-a anuntat privatizarea in 2007.

Tendinte moderate de crestere a preturilor

In ceea ce priveste cresterea cursurilor actiunilor, analistul KD Capital Management este de parere ca situatia va fi diferita de cea din anul 2006. „Cele cinci SIF au dat semne de incetinire puternica a trendului de crestere, iar situatia incerta a BCR este acum lamurita, deci ne asteptam la influente reduse din aceasta parte. Singura stire care ar putea duce la aprecieri considerabile ale preturilor ar fi eliminarea pragului de detinere, fie legislativ, fie prin decizia AGA”, a explicat Radu Popescu-Buzeu.
In opinia acestuia, si sectorul bancar a dat semne de slabiciune, data fiind reducerea ritmului de crestere a activelor si a profitului, in ciuda perspectivelor bune ale pietei prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. „Banca Transilvania si Carpatica pot aduce surprize placute investitorilor numai daca vor veni stiri legate de schimbarea actionariatului. Totusi, probabilitatea este scazuta pentru 2007”, a exemplificat Buzeu.
Intr-o situatie asemanatoare cu Banca Transilvania se afla Biofarm, respectiv cu un actionariat foarte diversificat unde cele cinci SIF sunt prezente. O posibila schimbare de actionariat este asteptata in acest an si la Turbomecanica, societate listata la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). „Pe de alta parte, sectorul petrolier are multe probleme de rezolvat, dar acestea tin mai putin de latura economica. Astfel, la Petrom planeaza discutiile legate de pachetul de 8% din actiuni pentru salariati si de renegocierea contractului de privatizare, iar la Rompetrol Rafinare Constanta sunt problemele politico-penale ale lui Dinu Patriciu”, a explicat reprezentantul KD Capital Management. Potrivit acestuia, in 2007, cele mai bune evolutii le vor avea, probabil, companiile aflate in curs de privatizare, dintre care cea mai importanta este Antibiotice Iasi. Sunt si alte societati pentru care se asteapta privatizarea, dar situatia lor este incerta din diferite motive. Astfel, la Oltchim nu s-a rezolvat in totalitate problema majorarii de capital din 2003, iar la Electroputere Craiova si la Rulmentul Brasov sunt probleme in gasirea investitorilor strategici.

Noi emitenti

Investitorii asteapta ca, in 2007, sa fie puse in aplicare politicile guvernamentale care prevad listarea pe bursa a companiilor la care Fondul Proprietatea este actionar minoritar. Transgaz este cea mai importanta companie a carei prezenta pe bursa in acest an este aproape sigura.

Derivatele intra la BVB

Piata derivatelor va creste semnificativ in 2007 dupa introducerea acestor produse si la BVB. „Avand mai multe tipuri de instrumente in acelasi portofoliu, investitorii vor alege probabil Bursa de Valori Bucuresti in cele mai multe cazuri. Ei vor cauta mai ales derivatele pe actiuni, pentru speculatie si pentru acoperirea riscurilor asumate pe pietele spot. De asemenea, o piata pe valute puternica ar ajuta foarte mult economia, oferind importatorilor si exportatorilor mijloace de protectie”, a estimat Buzeu.

Cele mai citite

Industria de amanet din România anticipează o creștere de cel puțin 20% în 2025

Valoarea pieței de amanet din România este estimată să depășească 2,5 miliarde de lei în 2024, ceea ce ar reprezenta o creștere de 25%...

Israelul a bombardat împrejurimile capitalei siriene Damasc

Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe...

Exclusiv Nou sondaj ECFR: Cei mai mulți britanici și europeni susțin aprofundarea relațiilor și sunt disponibili să ignore liniile roșii; votanții Brexit sprijină libera...

Un nou sondaj de opinie publică, cu 9.278 de respondenți din 6 țări, publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), relevă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă