12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecial"2006 a fost cel mai bun an de dupa 1989 pentru Botosani"

„2006 a fost cel mai bun an de dupa 1989 pentru Botosani”

Rep.: Domnule primar Catalin Flutur, cum a fost anul 2006 pentru municipiul Botosani?
Catalin Flutur: A fost un an fara precedent, cel mai bun an de dupa 1989 si spun acest lucru pentru ca am si cifrele in fata, care demonstreaza acest lucru. Daca in 2005 aveam un buget de 1.100 de miliarde, si vorbesc in lei vechi, in 2006 avem un buget de 1.815 miliarde de lei. Asta inseamna o crestere cu 57 la suta fata de anul trecut. Am stiut sa atragem bani la bugetul local si pot sa mai spun ca este prima data cand gradul de realizare a veniturilor este de 98 la suta. Este in prezent cel mai mare grad de realizare din '89, iata aproape de suta la suta. Ca sa facem o comparatie, gradul de realizare a veniturilor in acest an este cu 14,2 la suta mai mult decat in 2005.
Rep.: Cum se justifica faptul ca 2006 este cel mai bun an din ultimii 17 ani?
C.F.: Am facut o dimensiune corecta a bugetului si se datoreaza, pe de alta parte, faptului ca am preferat sa adoptam un slogan usor de suportat: taxe si impozite mici ca sa poata fi platite, atat cat s-a putut. Si, de ce nu, trebuie sa recunoastem acest grad de incasare foarte bun a taxelor si impozitelor se datoreaza si cresterii puterii financiare a cetateanului de rand, care s-a simtit in ultimul an.

„Mai avem mult de lucru pentru a avea un oras european…”

Rep.: Care au fost principalele capitole spre care v-ati indreptat atentia in 2006?
C.F.: Cel mai spectaculos lucru este faptul ca in 2006 suma alocata pentru investitii a fost de 504 miliarde de lei, cu 158 la suta mai mult decat in 2005, pentru ca anul trecut am cheltuit numai pentru investitii 195 de miliarde de lei. Si mai important decat atat este faptul ca daca in anii trecuti ponderea mergea pe invatamant, in 2006 proportia s-a diminuat considerabil, de la 38 la suta, cat alocam acestui capitol, la 28 la suta, marind cota pentru investitii. Sigur ca in continuare am cheltuit foarte mult pentru problema sociala, si anume 339 de miliarde de lei, dar e un lucru firesc pentru ca pana la urma botosanenii sunt saraci comparativ cu alte municipii. Si cand spun problema sociala ma refer la faptul ca s-au dus bani pentru subventia la energia termica, pentru asigurarea transportului gratuit pentru pensionari si copii, dar ajutoarele de urgenta si sociale. Confirm insa cu toate acestea ca 2006 a fost un an exceptional si le multumesc pentru asta colegilor mei, iar cu o nota aparte pentru intreg Consiliul Local, pentru ca indiferent de culorile politice, de rivalitatile absurde care mai exista, au inteles ce vrem sa facem si au votat si bugetul, si rectificarile care au urmat. Chiar daca au mai fost si cei care au votat si impotriva, a contat majoritatea.
Rep.: 2007 va fi la fel de bun?
C.F: Nu cred sau mai bine spus nu stiu. Cu siguranta va fi un an greu, dar noi suntem pregatiti sa facem din orasul Botosani un oras european, pentru ca de la 1 ianuarie va fi un oras european si trebuie sa arate asa. Dar mai avem mult de lucru ca sa fie oras european. Suntem pregatiti pentru ca stim sa facem proiecte ca sa aducem bani. Sta in sarcina administratiei locale sa aduca bani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă