17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportAtletismMahalaua Europei

Mahalaua Europei

Ne despartim de 2006, neputand uita felul in care in ultima saptamana a anului mahalaua a pus stapanire pe forul legislativ. Parca niciodata ca atunci, pe 18 decembrie, cand in urma cu 17 ani Ceausescu pleca in Iran, neintelegand nimic din ce se intampla in tara, gunoiul, pestilenta si scarna nu au iesit mai hidos la iveala din maruntaiele unui popor chinuit. Presedintele Basescu citea raportul intocmit de profesorul Tismaneanu si doar prin acest gest arata in directia celor care-si dadeau poalele peste cap. Vedeti, acesta e comunismul de care vrem sa ne despartim!
Publicam in acest numar un studiu al Ruxandrei Cesereanu despre celebra carte a lui HR Patapievici Politice, carte care bineinteles a ajuns si cu acest prilej in gura lui Vadim Tudor. Horia Patapievici a fost poate cel mai injuriat in acea zi si astfel mi-am adus aminte de ceea ce a spus el intr-un interviu, prezent pare-mi-se si in carte. Ce spunea el ? Incerc sa rezum. Sa nu ne facem iluzii. Daca cei care au batut si au calcat in picioare ar avea din nou posiblitatea s-o faca, vor proceda la fel, fara sa le tremure mana, fara sa aiba nici o retinere, fara pic de cainta. Ceea ce a spus atunci Horia aproape ca s-a confirmat in momentul in care aflandu-se in aula Parlamentului s-a vazut amenintat de trupele de tineri si mai putin tineri peremisti.
Totusi, un lucru continua sa-mi fie neclar. De ce Vadim Tudor si toti ai lui se agata cu ghearele si cu dintii de fantoma comunismului, de ce nu vor sa se bucure de prabusirea acestui sistem ? Oare nu inteleg ei ca daca Ceausescu era in continuare la putere sau beizadeaua sau altcineva de aceeasi teapa, ei nici pe departe nu s-ar fi bucurat de privilegiile si chiar de bunastarea din prezent ? Ar mai fi calatorit atat in strainatate ? Ar mai fi avut Jeep-uri si bijuterii? Ce ar fi fost mai toti senatorii si debutatii PRM decat niste activisti de mana a saptea care nu ar fi facut decat sa spele pe jos la judetenele de partid, doamnele ar fi dat cu aspiratorul sau in cel mai fericit caz ar fi adus tava cu cafele invitatilor de soi ai prim-ului local? Nu inteleg ei atata lucru ? Iar Vadim Tudor ce ar fi fost ? Nu un condeier obisnuit sa faca din negru alb si din alb negru, raschetand hartia asa cum altii rascheteaza parchetul ? Nu inteleg ei atata lucru ? Ba inteleg si tocmai de aceea se enerveaza, fac scandal, plonjand pana la urma intr-un vid urias totuna cu autoanihilarea ? Interesant ar mai fi un lucru. CV Tudor ar fi putut foarte bine sa stea si de partea cealalta a baricadei. Asa cum spune despre Ceausescu ca a fost un mare barbat de stat, ar fi putut sa spuna ca a fost cel mai mare bandit. Nu convingerile il scot pe el din casa. Dar aflat dupa 89 in situatia de-a nu-si gasi loc nicaieri fiindca mai toata lumea de la stanga la dreapta stia cine era el si ce facuse pana atunci, a ales extremsimul violent pe care-l boteaza nationalism si de aici cu toate tobele si tromboanele a trecut la atac. Mahalaua Europei, asta suntem. Si inotam senini printre dejectii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă