1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodTone de arhive secretizate

Tone de arhive secretizate

Dintre toate institutiile statului care detin arhive legate despre revolutia din decembrie 1989, doar Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune au raspuns solicitarilor Parchetului Militar de a pune la dispozitia anchetatorilor documente (casete video, audio, alte documente interne). Acestea, se pare, urmeaza sa ajunga, in curand, la procurori.
Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Directia Generala de Informatii a Apararii, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna detin arhive secretizate, documente clasificate referitoare la cele ce s-au intamplat in decembrie 1989. De asemenea, documente importante zac fara a fi facute publice in arhivele Ministerului Apararii Nationale, precum si la Ministerul Administratiei si Internelor. Nici arhivele audio si video sau alte documente interne de la Agentia Romana de Presa „Rompres” nu au ajuns inca sa fie analizate de procurorii militari care se ocupa de anchete. Pana in prezent, probele stranse provin in cea mai mare parte de la persoane fizice care au depus marturie, de la unele cadre ale armatei, politiei si serviciilor de informatii, documentele oficiale fiind insuficiente.
In ultimii ani, mai multe organizatii neguvernamentale au solicitat autoritatilor declasificarea unor dosare care privesc fapte, persoane si activitati referitoare la aceste evenimente. Desi au trecut aproape 17 ani de la revolutie, cu greu, procurorii obtin informatii necesare solutionarii dosarelor de la serviciile de informatii, armata, politie, Guvern, de cele mai multe ori datele puse la dispozitie nefiind concludente.
Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Directia Generala de Informatii a Apararii si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor sunt in prezent cuprinse in reteaua din sistemul securitatii nationale denumita Comunitatea Nationala de Informatii si care functioneaza in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Organizatiile de revolutionari au cerut Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale sa faca demersurile necesare pentru declasificarea dosarelor privind revolutia. Serviciul Roman de Informatii a preluat majoritatea arhivelor Departamentului Securitatii Statului. In actuala arhiva SRI se gasesc inregistrari telefonice, filmari video si fotografii, note de sinteza, informatii, rapoarte interne care au fost transmise si in baza carora s-au efectuat anumite actiuni. Serviciul de Informatii Externe detine documente care ar putea clarifica eventuale implicari ale unor servicii de informatii externe in evenimentele derulate. Directia Generala de Informatii si Protectie Interna le-a oferit procurorilor o serie de documente referitoare la evenimente: lista nominala a cadrelor, legea de organizare, atributiile de serviciu ale angajatilor. Lipsesc insa notele de sinteza, rapoartele si alte documente importante.
Serviciul de Telecomunicatii Speciale pentru continuarea anchetei in dosarele revolutiei a furnizat o serie de documente cu liste de telefoane, zone de actiune si unele note interne, fara a furniza insa esentialul: continutul convorbirilor de pe firul militar, firul scurt si altele.

Cele mai citite

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...
Ultima oră
Pe aceeași temă