Cele doua agentii de plati pentru agricultura – Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – au fost acreditate provizoriu, decizia fiind luata recent de ministrul Agriculturii, Dan Motreanu. A fost acreditat, de asemenea, Organismul Coordonator al celor doua agentii.
Mecanismele de accesare a fondurilor
Acreditarea celor doua agentii de plati si a Organismului Coordonator este o conditie obligatorie pentru ca Romania sa inceapa procedura de utilizare a banilor UE pentru agricultura si dezvoltare rurala. Aceasta procedura este valabila pentru toate statele membre ale Uniunii Europene si a fost aprobata de Comisia Europeana pentru a garanta alocarea corecta a fondurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala, care in cazul Romaniei, numai pentru anul 2007, se ridica la valoarea de 1,2 miliarde de euro. Din primele zile ale anului viitor, APDRP si APIA pot aplica mecanismele europene si pot lansa procedura de utilizare a fondurilor europene pentru agricultura. Cele doua agentii de plati au manuale de proceduri, sediu, dotare logistica, personal suficiente. Acreditarea provizorie este o procedura recunoscuta de Comisia Europeana si arata faptul ca APDRP si APIA mai au de remediat unele deficiente, insa acestea nu afecteaza capacitatea lor de implementare a mecanismelor europene.
Cererile se depun din martie
Incepand cu luna martie, agricultorii romani pot depune cererile de subventie. In vara anului viitor se va face controlul in teren al declaratiilor agricultorilor, iar incepand cu noiembrie 2007 vor putea fi facute primele plati directe.
APDRP este institutia care, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va indeplini functia de plata pentru proiecte de investitii, finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si din Fondul European pentru Pescuit. De asemenea, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala va finaliza, in paralel, platile pentru proiectele SAPARD contractate.
APIA va derula masurile de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura. Subventiile se acorda sub forma de plati directe la hectar, gestionate prin Sistemul Integrat de Administrare si Control, precum si in cadrul masurilor de piata prevazute de Politica Agricola Comuna. Astfel, alaturi de subventiile la hectar, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura adminstreaza sistemul de certificate de export-import si garantii pentru importul si exportul produselor agricole, elaboreaza si implementeaza procedurile privind aplicarea sistemului de interventie pe piata pentru produsele agricole.