Comuna bistriteana Tarlisua, cel mai grav afectata de viitura care s-a produs in 20 iunie pe Valea Tiblesului, nu a reusit sa-si refaca infrastructura nici dupa sase luni de la acest eveniment. Situatia nu este mai buna nici in privinta caselor – a spus primarul comunei, Stefan Perhaita. El a afirmat ca doar 15 familii de sinistrati din 46 cate au ramas fara locuinta isi vor petrece sarbatorile in casa noua.
Alte 20 au primit materiale de constructii, dar au anuntat ca vor incepe reconstructia caselor abia anul viitor, in timp ce restul nu au reusit sa finalizeze constructiile incepute in toamna.
Sarbatori petrecute la rude
Chiar si asa insa, nimeni nu va intra in noul an sub cerul liber. Unele familii locuiesc la rude, iar altii in case vechi din munte, unde, de regula, stateau doar in timpul verii pentru a-si pazi animalele. Primarul a mai spus ca dintre cele 13 persoane care au murit in timpul viiturii, cadavrele a trei dintre ele nu au fost gasite nici pana acum. Este vorba de o fetita, Gabriela Curtusan, si de doua femei in varsta – Raveca Clapa si Mirodona Nicolae.
„Ceea ce s-a intamplat la noi nu doresc nici celui mai mare dusman. Nici nu mi-am dat seama ca au trecut 6 luni fiindca nu am avut o clipa in care sa respiram”, a mai spus edilul. Sinistratii din zona au fost ajutati insa atat de autoritati, cat si de organizatii umanitare. Membrii unei fundatii catolice le-au adus obiecte necesare de uz casnic: frigidere, aragazuri, paturi si sobe. In pragul iernii au venit si reprezentantii clubului „Lions” din Bistrita, care au adus pentru femeile din Tarlisua 1.200 de cizme.
Oamenii nu vor avea ce pune pe masa de Craciun, fiindca apele le-au luat si animalele. Unii si-au cumparat porci in aceasta perioada, profitand de pretul destul de bun de pe piata. Cu cerealele stau ceva mai rau.
Totodata, in jur de 400 de familii de sinistrati vor primi, din fondurile repartizate de Consiliul Judetean, cate un ajutor banesc de circa 460 de lei noi, in timp ce altora le va fi repartizata, din aceeasi sursa, suma de 200 de lei noi.
Prapadul i-a pagubit cu 1500 miliarde lei
Potrivit localnicilor, in 20 iunie seara, dupa o rupere de nori care a inceput in jurul orei 17.00, Valea Ilisua, care izvoraste din Muntii Tiblesului, a crescut brusc, inregistrand un debit-record care a maturat totul in calea lui. Locuitorii care nu au apucat sa fuga pe dealuri s-au ascuns in podurile caselor. Altii au incercat sa salveze din animale si au fost luati de ape. Un tanar din satul Dumbravita, care a ajutat la salvarea unor batrani ramasi in case, a declarat ca a zarit cadavrul unei persoane complet dezbracate care s-a poticnit intr-un cap de pod. Nimeni nu a indraznit insa sa coboare in apa ca sa-l recupereze. „Oamenii s-au temut. Ne-am dus sa-i salvam pe cei in viata, dar nici asa nu am reusit. Am vazut oameni care si-au legat masinile de copaci ca sa nu le ia apa. Toti s-au dus pe dealuri ca sa scape”, a povestit un alt localnic. Ploaia torentiala care a inceput in jurul orei 17.00 a inundat mai intai cateva zeci de gospodarii din satul Tarlisua unde, potrivit unor surse locale, au avut loc si alunecari de teren. Liniile telefonice au fost intrerupte si nimeni nu a mai putut lua legatura cu cei aflati in zona. Sute de locuitori din zona au iesit afara din case in asteptarea viiturii. Majoritatea si-au luat cu ei bunuri de folosinta imediata, actele si animalele. Viitura din 20 iunie a ucis 13 oameni, a distrus in totalitate 46 de case si a afectat alte 900 de gospodarii. Numai pagubele din infrastructura au fost evaluate la peste 1.500 de miliarde lei vechi.
Nu au fost refacute inca drumurile de hotar, care duc spre casele raspandite pe dealuri, dar nici podul din centrul satului Tarlisua, rupt in doua de viitura.