7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialMarsul tacerii prin centrul Clujului

Marsul tacerii prin centrul Clujului

Cateva zeci de revolutionari clujeni au participat, ieri, la un mars comemorativ, organizat in cinstea celor cazuti victime ale represiunii comuniste din Decembrie 1989. An de an, numarul celor care participa la asemenea momente este tot mai mic.
Cei care au participat la evenimentele sangeroase de acum 17 ani s-au adunat la ora 10.00 la sediul fostul hotel „Astoria”, azi Camera de Comert si Industrie. Aici, ei s-au rugat pentru sufletele celor ucisi de Armata. In data de 21 decembrie, coloanele de muncitori care veneau de la platforma industriala a municipiului Cluj-Napoca au dat piept cu soldatii care pazeau podul de pestre raul Somes.
Militarii erau comandati de capitanul Ilie Dicu. Acesta primise ordin sa ii opreasca cu orice pret pe manifestanti sa ajunga in centrul orasului. Locotenent-colonelul Florian Caba ii spusese lui Ilie Dicu ca, daca trece vreunul dintre manifestanti de soldati, il va aduce in fata Curtii Martiale si ca il va condamna pentru tradare de tara.
Pentru reprimarea manifestantilor, Caba l-a felicitat pe capitanul Dicu si l-a premiat cu 1.000 de lei. Regimul Iliescu a avut grija de cei doi criminali. Capitanul Ilie Dicu a fost avansat la gradul de maior. Locotenent-colonelul Florian Caba a devenit colonel si apoi general. Pentru „meritele” sale din timpul Revolutiei a fost numit la comanda Corpului VII de Armata din Dej, iar apoi a fost transferat la Cluj, unde ar fi urmat sa preia sefia statului major al Armatei a IV-a. Ca urmare a protestelor revolutionarilor, el a fost, insa, transferat la Bucuresti, unde s-a pensionat din functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre, in timpul ultimului mandat ca presedinte al lui Ion Iliescu.
Revolutionarii clujeni au pornit, ieri, in mars pe strada Regele Ferdinand I si in Piata Unirii. Aici, ei s-au oprit in fata Monumentului Revolutiei, unde au depus coroane de flori, au colindat, au cantat „Desteapta-te, romane!” si au rostit „Tatal nostru”. In Piata Unirii au cazut primii morti in Revolutia de la Cluj. Tinerii, condusi de Calin Nemes, au infruntat cu piepturile goale detasamentul de soldati comandat de capitanul Dando Carp.
In Revolutia de la Cluj au murit 26 de persoane iar 65 au fost ranite.

Cele mai citite

Casa Albă: Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a "lucrat energic" în acest sens, a reacţionat luni un purtător de...

Josep Borrell vede un viitor comun pentru UE și Republica Moldova

Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au evidențiat rezultatele pozitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din Republica Moldova,...

Creșteri record de profit pentru câteva sectoare din România. În top, construcțiile, IT-ul și cercetarea

Ritmul de creştere a variat de la aproa­pe 80% la circa 165% În ultimii cinci ani, 15 sectoare din economia României au înregistrat creșteri semnificative,...
Ultima oră
Pe aceeași temă