7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialSaracie lucie in scolile de la sate

Saracie lucie in scolile de la sate

Aproximativ 14.000 de burse le-au fost acordate, in anul scolar 2005-2006, elevilor din invatamantul preuniversitar. Potrivit unui raport intocmit de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta, dintre acestea 507 au fost burse de studiu in valoare de 15 RON fiecare, 220 burse de merit – 20 RON lunar pentru fiecare elev, 18 de performanta – 18 RON lunar, de elev si 11 burse artistice, fiecare in cuantum de 20 RON. ISJ Constanta a mai acordat, pe parcursul anului scolar anterior, 81 de burse sportive si doua burse tehnico-stiintifice. De asemenea, 139 de copii orfani si bolnavi au beneficiat de burse sociale. Peste 60 de copii din zonele indepartate au fost ajutati sa mearga la scoala cea mai apropiata, 12.715 elevi proveniti din familii cu probleme financiare si 81 de urmasi ai revolutionarilor au beneficiat de bursele sociale in valoare de cate 9 RON pe luna. In cadrul programului EURO 200, 165 de elevi din 173 de solicitanti au primit ajutor material pentru achizitionarea unui calculator. Alti 92.519 copii au beneficiat de alocatii. Peste 22.600 de pachete cu rechizite scolare gratuite au fost distribuite in solile din intregul judet. Dintre acestea, 3.161 pachete s-au adresat „boboceilor” din clasele I, 8.800 celor din clasele II-IV si alte 10.715 celor din V-VIII.

Transportul, o problema nerezolvata

Potrivit aceluiasi raport al ISJ Constanta, s-a incercat optimizarea si eficientizarea transportului scolar, insa problema nu a fost rezolvata integral la nivelul retelei scolare judetene. Peste 180 de elevi au parcurs pe jos distante cuprinse intre trei si zece kilometri pana la cea mai apropiata scoala. S-au implicat si mobilizat administratiile locale care au sustinut atat elevii, cat si cadrele didactice prin decontarea abonamentelor. Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a implicat prin continuarea programului „Optimizarea activitatii de invatamant prin crearea unor facilitati de transport pentru elevii din mediul rural”. Programul s-a materializat prin achizitionarea de microbuze pentru copiii din Baraganu, Gradina, Independeta, Istria, Mereni, Pestera, Saraiu si Silistea.

Nereguli sanctionate

Compartimentul Audit public intern a controlat, in primul semestru al anului scolar anterior, doua unitati conexe al ISJ Constanta. Alte zece misiuni de audit s-au realizat ad-hoc, din dispozitia ordonatorului de credite. In cadrul primelor doua misiuni de audit au fost verificate 12 structuri cu zece obiective. Au fost constatate doua nereguli insusite de unitatea auditata si sanctionate cu suma de 554 RON. Problemele s-au referit la cheltuielile de personal si au fost remediate in cel mai scurt timp posibil. Compartimentul de evaluare a efectuat o serie de inspectii, monitorizari si evaluari in vederea realizarii de materiale de sinteza, rapoarte, machete cu adresare specifica (MEdC, Prefectura si Consiliul Judetean Constanta, OPC, ASPJ etc).

Batai ca-n filme

Comportamentul deviant al unor elevi a dus faima catorva scoli constantene: batai ca-n filme, paruieli, certuri, amenintari la adresa cadrelor didactice si furturi din scoli… In primele sase luni, la nivelul judetului Constanta, 48 de infractiuni au avut loc in scoli si au fost comise de 68 de autori. S-a evidentiat ca peste 70% din faptuitori sunt elevi care apartin fie unitatii de invatamant in care s-a produs infractiunea, fie din afara acesteia, iar restul erau fapte comise de tineri. Cum era de asteptat, peste 73% din victime sunt elevi iar 26,48% reprezinta alte persoane. Ca o prima concluzie a specialistilor din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii este ca, din totalul infractiunilor, doar 18,75% sunt savarsite in interiorul scolii propriu-zis, iar restul, 81,25% sunt comise in afara acesteia, ceea ce permite observarea necesitatii ca masura de prevenire a imbunatatirii sistemului de prevenire din jurul scolii, dar si a cresterii atentiei elevilor in afara scolii. De asemenea, marea majoritate a infractiunilor sunt comise de catre elevi, iar victimele sunt tot elevi.

Cursuri la domiciliu

Pe parcursul anului scolar anterior, peste 30 de copii constanteni ce nu au putut sa se deplaseze la scoala din motive medicale au invatat acasa, in cadrul unui program special. Ei au prezentat handicap motor de gradul I sau deficiente mentale, dar, din dorinta de a-si continua studiile, au solicitat scolarizare la domiciliu. Cererile au fost aprobate in functie de gradul de handicap al copilului, solicitarile fiind analizate de Comisia de Evaluare Complexa din cadrul Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, dar si de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. Pentru efectuarea orelor la domiciliu a fost delegat un grup de profesori care, de doua ori pe saptamana, i-a ajutat pe acestia sa studieze. In municipiul Constanta sapte elevi s-au aflat in aceasta situatie. Ei au fost indrumati de trei cadre didactice itinerante. Pentru ceilalti copii din judet au fost numiti profesori de la unitatile de invatamant din localitatile respective.

Anul cu cei mai multi analfabeti

In timp ce unii copii fac eforturi uriase pentru a-si continua studiile, altii refuza sa invete. Numai in primul semestru al anului de invatamant anterior, aproape 600 de copii au ramas nescolarizati, desi trebuiau sa intre in clasa I iar alti 488 au renuntat, de-a lungul anului, la cursuri. Abandonul scolar s-a manifestat cu precadere in localitatile din mediul rural, unde elevii ajung cu greu de acasa pana la scoala, din cauza distantelor prea mari de parcurs si unde majoritatea cadrelor didactice sunt necalificate. In acelasi timp, mediul familial ostil invataturii, din cauza greutatilor materiale ale parintilor, i-a determinat sa abandoneze scoala pentru a se apuca de munca.

„Crema” fuge in strainatate

Aproape 100 de elevi au plecat la studii in strainatate. Dintre acestia, 48 sunt din oras, iar alti 48, din judet, varsta fiind cuprinsa intre 8 si 15 ani. Cinci elevi au plecat pe baza unor burse de studii iar alti 53 – din judet 35 si din oras 18 elevi – au parasit tara impreuna cu familia, pe perioade determinate. Din numarul celor care au trecut granita, 38 nu se mai intorc, alegand sa ia viata de la capat in tari precum Spania, Italia, Grecia, Canada sau Statele Unite ale Americii. Statistica a fost intocmita numai pana la nivelul liceal, din datele furnizate de directorii institutiilor de invatamant. Cei mai multi elevi care au decis sa urmeze formele de invatamant din alte tari au provenit de la Scoala cu clasele I-VIII din Ghindaresti – noua copii. Toti au plecat cu familia, pe o scurta perioada de timp insa, nu se poate spune cu precizie daca vor dori sa revina in Constanta. Peste 160 de elevi au participat la concursuri nationale si internationale, 58,48% din acestia intorcandu-se acasa cu premii. La matematica, copiii constanteni au obtinut 11 medalii – una de aur, doua de argint si opt de bronz, toti olimpicii fiind membri ai Centrului Regional pentru Tinerii Capabili de Performante. A devenit deja o traditie ca echipele de elevi constanteni sa participe si sa ocupe podiumul la concursul de proiecte organizat de NASA Ames Research Centre. Mai mult, anul trecut, echipa coordonata de prof. Ion Bararu a castigat marele premiu. Nici unul dintre elevi nu a declarat ca doreste sa-si faca un viitor aici, in Romania, fiecare avand deja perspective si promisiuni pentru continuarea studiilor peste hotare.

Spatii destinate educatiei, retrocedate

In municipiul Constanta se impune construirea sau alocarea de spatii pentru noi gradinite. Situatia a fosta creata de perspectiva evacuarii prescolarilor din mai multe unitati de invatamant. Majoritatea gradinitelor sunt supraaglomerate. Potrivit datelor furnizate de juristul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, Gabriela Toma, situatia este grava, opt cladiri de acest gen aflandu-se in proces cu fostii proprietari. Unele dintre ele au fost deja evacuate iar copiii invata acum in sali improvizate in scoli, cu mobilier si grupuri sanitare neadecvate varstei lor. Gradinita cu orar prelungit nr. 1 din Constanta a fost revendicata de comunitatea evreilor, notificarea venind prin intermediul Primariei Constanta. A fost retrocedat si Clubul Elevilor din Medgidia, in temeiul Legii nr. 10/2001, proprietarul fiind o persoana fizica. Dosarul se afla spre solutionare la Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. In 2002-2003 s-a executat sentinta de retrocedare in cazul Clubului Elevilor din Mangalia iar Gradinita nr. 30 din Constanta este revendicata de mai bine de cinci ani.

Evacuata in 2005

„Gradinita nr. 4 a fost revendicata prin instanta si evacuata in anul 2005. A fuzionat cu inca o gradinita si functioneaza provizoriu in cladirea fostei Scoli nr. 23. Proprietarii nu au fost de acord cu incheierea unui contract de inchiriere a cladirii. Prin urmare, am fost nevoiti sa gasim urgent o solutie pentru copiii de aici”, a declarat juristul ISJ Constanta. A fost notificata si Gradinita nr. 5 cu predare bilingva (romana-franceza) iar Gradinita nr. 11 a fost retrocedata Aliantei Franceze. Gradinita nr. 36 din Constanta functiona in fosta cladire a SC TomisText. Societatea a dat faliment iar lichidatorul a vandut imobilul, asa ca micutii de aici au fost mutati. Pentru ei, solutia s-a gasit: acum invata intr-un spatiu ce apartine Scolii Ion Luca Caragiale. Internatul Colegiului Economic a fost si el revendicat, cladirea fiind inapoiata, tot prin decizie judecatoreasca, fostilor proprietari.

Cladiri noi

Doua unitati de invatamant din mediul rural, din chirpici, au fost daramate si reconstruite. Scolie din Faurei si Stupina sunt, in prezent, in executie. Ele au fost reconstruite pe structura metalica. In mediul urban, 10 unitati de invatamant au beneficiat de acest program. In momentul de fata, doua dintre ele sunt in lucru. Este vorba despre Scoala nr. 20 si liceul din Negru Voda. In cadrul liceului se efectueaza lucrari de consolidare si reparatii capitale, lucrari de tamplarie, de repunere in functiune a grupurilor sanitare interioare, precum si de refacere a instalatiilor electrice. La Scoala nr. 20, nou construita, se lucreaza la ridicarea structurii de rezistenta. In etapele urmatoare sunt incluse Scollie nr. 1 si 13 Constanta, Scoala nr. 1 si Liceul Teoretic Baneasa cu lucrari de consolidare si reparatii capitale, Liceul Anghel Saligni cu extindere de 4 clase, construirea unei cladiri noi pentru Scoala nr. 3 Navodari si, intr-o ultima etapa, Colegiul „Mircea cel Batran” si Scoala nr. 5 Mangalia, cladiri de patrimoniu. In cadrul proiectului de reabilitare este inclus si Caminul studentesc nr. 1, apartinand Universitatii „Ovidius” Constanta.

Cele mai citite

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă