Cornel Damian Irimescu din Targoviste are o poveste fascinanta. Dupa ce a terminat liceul, in 1972, a inceput sa protesteze impotriva regimului comunist. A fost arestat de nenumarate ori. La revolutie a fost in linia intai. I-a arestat pe nomenclaturistii din Targoviste. Revolutia a trecut si nomenclaturistii s-au intors pe posturile lor sau pe unele mai bune. Si, pana in ziua de astazi, incearca sa-l distruga pe Irimescu. Numai ca acesta este dintr-un material foarte tare.
Cornel Irimescu a inceput sa priceapa, de la 8 ani, ca nu este in regula cu sistemul in care traia. In minte i-a ramas revolta parintilor sai vizavi de mizeria comunista. Imediat dupa absolvirea liceului si-a spus ca trebuie sa faca ceva impotriva nenorocirii comuniste. Nu se ferea de nimeni si, in orice imprejurare, injura comunismul si conducatorii. A inceput sa scrie, de mana, mici manifeste impotriva comunismului. Le lipea pe garduri, pe ziduri, le arunca in sali de cinematograf, in restaurante etc. Bineinteles ca a fost dibuit de autoritatile comuniste. A fost arestat – sub alte motive – si inchis. I s-a dat drumul si a continuat protestele. Isi lipea manifeste anticomuniste pe geamurile casei. Militienii nu aveau ce face si intrau abuziv sa le dezlipeasca. Era strict supravegheat. De cate ori avea loc vreun congres, o plenara a PCR sau era 1 Mai, ori era 23 August, era inchis pentru cel putin o luna. De cateva ori, comunistii l-au inchis si de sarbatorile firesti – Craciunul sau Sfintele Pasti.
Fostii-noii nomenclaturisti incep haituiala
De cum au inceput miscarile in Timisoara, Cornel Irimescu era pregatit sa iasa in strada. Si asa s-a intamplat. Si Targoviste are revolutionarii ei, care sunt si astazi la fel de indarjiti. Irimescu a participat la arestarea potentatilor comunisti de atunci. Entuziasmul era mare.
Numai ca fostii nomenclaturisti s-au intors pe locurile lor sau au capatat altele mai bune. Scarbit, Irimescu a plecat in Turcia. A lucrat o perioada si s-a intors cu bani. Si-a construit, de la lingura, unul dintre cele mai frumoase restaurante din Targoviste. Si-a deschis un magazin alimentar. Avea si alte afaceri.
Nu a putut insa sa ramana pasiv la ceea ce se petrecea. Injura partidul lui Iliescu si protesta, sub diferite forme, impotriva mafiei pesediste. Curios, autoritatile locale au ales calea cea mai prosteasca. Si-au jurat in barba ca-l vor distruge pe Irimescu.
La 22 decembrie 1995 s-a deschis Judecatoria Pucioasa. Cu aceasta ocazie a venit si ministrul Justitiei de atunci, Chiuzbaian. Irimescu si alte persoane s-au infiintat cu placarde antiguvernare, au scandat lozinci, au huiduit.
Irimescu si alte persoane au foast arestate si trimise in judecata pentru tulburarea ordinii publice. Cornel Irimescu se lupta si obtine stramutarea procesului. Este achitat. Celelalte 5 persoane au fost condamnate la inchisoare intre 4 si 6 luni, ca sa le treaca pofta de a protesta impotriva guvernarii Iliescu et Comp.
Irimescu facuse un imprumut de 600 de milioane la banca pentru dezvoltarea firmei. I se insceneaza un alt proces. Este acuzat ca a folosit banii pentru altceva, si nu pentru ce declarase initial. Este invinuit de evaziune fiscala, bancruta frauduloasa si alte nenorociri. La 29 ianuarie 1997 este arestat din nou. De data aceasta i se confisca intreaga avere. Irimescu depune contestatie la Ministerul Finantelor. Este eliberat din arest provizoriu, dar ridicat din nou la 4 februarie 1997. Vine raspunsul de la Ministerul Finantelor in care se stabileste ca Irimescu nu poate fi acuzat de nimic. Este achitat si eliberat la 14 aprilie 1997. Averea ii ramane pierduta. Tot ce avusese fusese scos la vanzare. Tot smecherii de la puetrea locala ii cumparasera bunurile pe nimic.
Cornel Irimescu a dat in judecata statul pentru perioada cat a stat in puscarie nevinovat si pentru recuperarea bunurilor confiscate. A cerut – dupa expertiza – 80 de miliarde. La fond i se acorda 7 miliarde despagubire. Procurorii au facut apel. La apel i se mai dau doar 66 de milioane. Irimescu face recurs. Inalta Curte ii respinge recursul.
In 2003 Cornel Irimescu a pornit actiune la CEDO. Dosarul i-a fost acceptat de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Cea mai grosolana inscenare
Haituiala lui Irimescu de catre autoritatile de la Targoviste nu a incetat. Dupa alegerile locale din 2004 s-a incercat lovitura definitiva. Irimescu a avut treaba la Pucioasa si s-a intors de acolo pe la 2.00 noaptea. Politistii l-au vazut. In aceeasi noapte a fost incendiata masina unui pesedist de vaza. Or, singurul care fusese vazut circuland in acea noapte fusese Irimescu. La 4 octombrie 2004 este arestat din nou. Presa demasca inscenarea. Irimescu cere stramutarea procesului. Instantele din Dambovita nu ii aproba stramutarea. Irimescu face cerere la ministrul Justitiei, Monica Macovei. Procesul este stramutat. La 7 martie 2005, Irimescu este eliberat din arest preventiv. Facuse 5 luni si 3 zile de puscarie. La 30 octombrie 2006, dupa ani de judecata, Cornel Irimescu a fost gasit nevinovat si achitat. Inscenarea cu incendierea masinii nu a reusit. Irimescu a trimis si aceasta hotarare la dosarul pe care il are la CEDO.
Autoritatile din Targoviste, prin abnegatia cu care incearca sa se razbune pe Irimescu, au transformat o poveste tragica intr-una hilara. Il tot aresteaza pe Cornel Irimescu, iar acesta tot le scapa si mai adauga o plangere la CEDO. Deja locuitorii din Targoviste asista ca la un meci de fotbal, intre Irimescu si administratia locala. Si noi suntem curiosi pana unde vor ajunge abuzurile incredibile ale autoritatilor locale targovistene.