Intr-o ultima incercare de mentinere in functiune, sase mari societati ramase inca in proprietatea statului vor fi scoase la privatizare anul viitor, fie prin scoaterea la mezat a activelor, fie prin vanzarea lor ca afacere. Este vorba de Tractorul si Rulmentul Brasov, Nitramonia Fagaras, Electroputere Craiova, Antibiotice Iasi si Aversa Bucuresti. Acestora li se adauga alte companii mai mici, la care participatia statului este in general minoritara, precum si cele care vor fi preluate de la Ministerul Economiei prin celebra ordonanta OPSPI.
In ceea ce priveste Tractorul, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ieri ca uzina nu poate fi vanduta ca o afacere, din cauza datoriilor foarte mari. In consecinta, singura metoda de pastrare a fluxului de productie a tractoarelor ar fi, potrivit lui Atanasiu, vanzarea pe active.
O metoda similara va fi aplicata si la Rulmentul Brasov, unde valoarea datoriilor a ajuns sa fie mult mai mare decat cea de piata a activelor. Rulmentul a trecut printr-o privatizare nereusita, atunci cand a fost preluata de controversatul om de afaceri Alexandru Crisan, supranumit „sahistul”.
Nitramonia Fagaras a trecut prin doua privatizari, care au avut ca unic efect impingerea societatii in pragul falimentului. Divizata intre timp in cinci societati, doar una dintre acestea (cea de explozibili) va fi vanduta ca o afacere. Restul va fi valorificat sub forma de active.
Ultima abordare a lui Teodor Atanasiu in privinta Electroputere Craiova este cea de a o privatiza prin vanzare de actiuni, accentul fiind pus pe investitiile pe care si le vor asuma pretendentii. „Chiar daca are datorii, societatea este viabila, avand comenzi mai mari decat posibilitatile de productie”, a precizat seful privatizarii. La Antibiotice Iasi, procedurile de privatizare sunt mult mai avansate, fiind selectat deja consultantul. In trimestrul doi al lui 2007 va fi demarata procedura de privatizare propriu-zisa.
Probleme mari sunt insa la fabrica de pompe Aversa Bucuresti, care se afla in procedura de reorganizare judiciara. Mai mult, societatea se afla intr-o situatie financiara precara, dupa ce a fost administrata de fostul consilier municipal Stelica Barna, de profesie ospatar. Abuzurile lui Barna au fost dezvaluite pe larg de ziarul nostru, iar Atanasiu a precizat ca pana la finele anului va avea raportul de control de la Aversa.
Problema RAFO, la mana CSAT
Clarificarea problemelor de la RAFO Onesti depinde insa de decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care va discuta strategia energetica a Romaniei. „Din punctul de vedere al AVAS, problema nu mai exista, pentru ca ne-au platit toate datoriile. In schimb, ei au ramas cu datorii mari la Ministerul Finantelor”, a spus seful AVAS, care a precizat ca o decizie privind acceptarea sau nu a contractului de novatie cu firma Calder-A va fi luata dupa verdictul CSAT. In fine, Teodor Atanasiu a anuntat ca institutia pe care o conduce a inregistrat in 2006 venituri de 2,5 miliarde de euro, din care 2,1 miliarde au provenit din activitatea de privatizare. Restul a fost rodul executarilor silite, printre debitori numarandu-se Letea Bacau a lui Dumitru Sechelariu, Viromet Victoria a lui Ioan Nicolae sau Compress Advertising Constanta, controlata de primarul Radu Mazare.
Modificare de legislatie
Teodor Atanasiu intentioneaza sa modifice legislatia in domeniul privatizarii, pentru a urgenta procesul transferului de proprietate.
Astfel, pachetele de actiuni de la societatile unde statul este minoritar si acestea sunt cotate la Bursa vor fi vandute pe piata de capital. Daca societatea respectiva nu este cotata, vanzarea titlurilor se va face prin licitatii cu strigare. Totodata, Atanasiu vrea sa nu se mai reia procedurile in cazul privatizarilor care esueaza din cauza faptului ca cel care a castigat licitatia nu a mai platit controvaloarea actiunilor. Acestea ar urma sa-i revina urmatorului clasat, daca isi imbunatateste oferta.