25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRomanii vor beneficia de recunoastere academica si profesionala

Romanii vor beneficia de recunoastere academica si profesionala

Pentru a putea lucra intr-un alt stat membru al Uniunii Europene dupa data aderarii, pe langa variabila accesului la munca permis de tara vizata, se gaseste in ecuatie si necunoscuta calificarii. Ideea de baza e ca o persoana calificata sa practice o profesie in tara sa este, de asemenea, calificata sa o practice si intr-un alt stat-membru. Pentru recunoasterea profesionala trebuie insa respectate mai multe reguli.

In Uniunea Europeana exista doua tipuri de atestari: una academica, cealalta profesionala. Prima se refera la recunoasterea examenelor sustinute in statul de origine si a documentelor care atesta calificarile academice. De remarcat ca este la latitudinea fiecarei institutii academice recunoasterea sau nu a calificarilor obtinute intr-un alt stat membru, dar se tinde spre conceptul de „diploma europeana”. Pe de alta parte, atestarea profesionala se refera la recunoasterea dreptului de a profesa in baza respectivelor calificari.

Atestarea calificarii

Pentru a se putea angaja intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, romanii trebuie sa se intereseze in ce masura sunt recunoscute calificarile lor de catre autoritatile tarii-gazda. Solicitarea recunoasterii este obligatorie in cazul in care profesia respectiva este reglementata in tara-gazda. Atentie, recunoasterea calificarii asigura accesul la piata muncii, nu si un loc de munca. Atestarea profesionala este garantata prin doua tipuri de masuri: directive sectoriale si directive generale.
Primele se aplica pentru o lista limitata de profesii si presupun recunoasterea automata daca in statul de origine a avut loc o coordonare minimala a formarii. Directivele sectoriale se aplica: arhitectilor, farmacistilor, medicilor, asistentelor medicale, dentistilor, moaselor si medicilor veterinari. In cazul avocatilor, directiva sectoriala priveste exercitiul profesiei, si nu formarea de baza. Prin coordonarea minimala a formarii se intelege ca programa din statul in care s-au efectuat studiile sa corespunda normelor directivelor europene: tipuri de materii, numar de ore de specialitate, de practica etc. In caz contrar, persoanele care doresc un loc de munca in aceste domenii nu beneficiaza de recunoasterea automata. Pentru protectia celor care au absolvit inainte de aderarea la UE, directivele comunitare prevad sa se ia in calcul un numar de ani de experienta profesionala. Ca atare, inainte de a pleca pentru a-si gasi un loc de munca intr-un alt stat membru, romanii care au absolvit inainte sa fie elaborate programe de invatamant noi, armonizate cu cele europene, trebuie sa se adreseze, in functie de profesie, Ministerului Sanatatii – Serviciul de Recunoastere a Calificarilor Profesionale, Colegiului Arhitectilor sau Colegiului Medicilor Veterinari, in vederea obtinerii unui certificat de conformitate.
Directivele generale se aplica celorlalte profesii, reglementate diferit de la o tara la alta. Fiecare stat membru decide daca reglementeaza sau nu o anumita profesie sau activitate.
In unele cazuri, cand recunoasterea profesionala totala nu este posibila, se impun masuri compensatorii, precum efectuarea unui stagiu sau sustinerea unui test de aptitudini.

Atestarea academica

Acest tip de atestare se realizeaza de centrele nationale de recunoastere a diplomelor, in baza Conventiei de la Lisabona, semnata de Romania in 1997 si ratificata in 1999. Potrivit conventiei, „diplomele se recunosc daca nu exista diferente substantiale in format”. Un rol important il joaca in acest proces Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS) si arhitectura sistemului de invatamant (trei ani de studiu pentru obtinerea licentei si doi ani pentru obtinerea masterului).
Prin recunoasterea diplomelor se urmareste ca un cetatean al unui stat membru, detinator al unei diplome sau calificari, sa beneficieze, intr-un alt stat membru, de aceleasi drepturi ca si cetatenii respectivei tari, in ceea ce priveste continuarea studiilor sau exercitarea profesiei. Pentru a fi posibil acest lucru este necesara indeplinirea mai multor conditii. Prima este ca institutia din statul de origine care i-a oferit diploma sau calificarea sa fie recunoscuta national. Apoi, recunoasterea mai depinde de motivul pentru care este solicitata si de compatibilitatea diplomei/calificarii cu sistemul din tara-gazda.

Europass – transparenta si mobilitate

Pentru transparenta calificarilor si a competentelor, a fost conceput Europass, cadru unic la nivel comunitar, creat in scopul incurajarii mobilitatii si a invatarii de-a lungul vietii intr-o Europa extinsa. El cuprinde cinci instrumente: CV-ul Europass, mobilitatea Europass, suplimentul la diploma, suplimentul la atestatul profesional si certificatul de competente lingvistice. CV-ul Europass include informatii personale (nume, prenume, adresa, telefon, fax, e-mail, cetatenie, data nasterii, sex), date despre locul de munca vizat sau aria ocupationala, despre experienta profesionala, educatie si formare, precum si despre aptitudini si competente personale (limba materna, limbi straine cunoscute, competente si abilitati sociale, competente si aptitudini organizatorice, tehnice sau artistice). Mobilitatea Europass infatiseaza experientele de mobilitate in procesul educatiei si se completeaza de catre institutia de origine si de cea gazda, implicate intr-un parteneriat institutional.
Suplimentul (sau anexa administrativa) la diploma este un document personalizat, care prezinta evolutia educationala a titularului. Suplimentul la atestatul profesional, model unic european, evidentiaza competentele profesionale ale titularului.
Pasaportul lingvistic prezinta, intr-un format standardizat, nivelul competentelor lingvistice dobandite, pe baza celor sase niveluri europene.

Documente necesare studentilor pentru deplasarea pe teritoriul UE

Daca perioada de studiu este mai mica de trei luni, studentii au nevoie doar de o carte de identitate valabila sau de un pasaport. Atentie, in unele state membre este necesara inregistrarea la autoritatile locale!
Daca perioada de studiu este mai mare de trei luni, studentii trebuie sa se inregistreze la o institutie de invatamant acreditata si sa detina o asigurare de sanatate adecvata si surse financiare suficiente.
In cadrul mobilitatii la studii prin programe europene, se impune detinerea unui Europass.

Studii europene mai ieftine

Aderarea Romaniei la UE va aduce modificari si pentru studenti, in sensul posibilitatii de a invata la universitati de prestigiu din Europa contra unor taxe mai mici. De exemplu, daca inaintea aderarii taxa de scolarizare la Universitatea Cambridge, in functie de sectia aleasa, putea costa un tanar roman peste 9.000 lire sterline, plus inca cateva mii bune pentru cazare, dupa 1 ianuarie 2007 taxa va scadea la 3.000 lire sterline, asa cum este pentru toti cetatenii englezi si pentru cei din statele membre UE. Regulile nu sunt insa unitare pentru toate institutiile de invatamant si pentru toate tarile, astfel ca, inainte de a lua o decizie, doritorii sunt sfatuiti sa obtina cat mai multe informatii de la universitatea vizata.
La capitolul oportunitati de studiu in UE se numara si programul comunitar Tempus, instituit in 1990 pentru a raspunde nevoilor reformei din invatamantul superior din tarile central si est-europene. Pana acum s-au desfasurat trei faze, cea de-a patra, Tempus Plus, fiind programata pentru perioada 2007-2013.
Alaturi de Tempus, mai exista programele comunitare Socrates (educatie – include binecunoscuta componenta Erasmus) si Leonardo da Vinci (cooperare transnationala in domeniul formarii profesionale). Pentru ambele programe, cea de-a doua faza a inceput la 1 ianuarie 2000 si se incheie la 31 decembrie 2006. Bugetele prevazute pentru acestea s-au cifrat la 1,1 miliarde euro (Leonardo da Vinci II) si 1,8 miliarde euro (Socrates II).

Cele mai citite

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă