La Punctul de Control si Trecerea Frontierei (PCTF) Cenad se fac ultimele pregatiri pentru ca in locul vamesilor romani, care din ianuarie 2007 vor fi redistribuiti pe alte posturi din cadrul Directiei Regionale Vamale Timis, sa vina granicerii maghiari. De asemenea, in Vama Kiszombor, aflata in partea cealalta a granitei, vor fi trimisi sa lucreze politisti de frontiera romani.
Aceasta „rocada” de personal face parte din implementarea procedurii controlului unic de frontiera, asa cum prevad standardele Uniunii Europene. Vama Cenad este singurul punct de trecere a frontierei din judetul Timis care va deveni intracomunitar, celelalte, respectiv Moravita si Jimbolia, de la granita cu Serbia, urmand a-si desfasura activitatea ca si pana acum.
Niciun lucrator din Timis nu va fi disponibilizat
„Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si cu modificarea manierei de control al documentelor, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Timis va prelua, in baza unui protocol, incheiat intre noi si Directia Regionala Vamala, si partea de cladire in care au functionat lucratorii vamali”, a declarat purtatorul de cuvant al IJPF Timis, comisarul Viorel Alexe. El a mai spus ca drepturile si obligatiile sefului PCTF Cenad vor ramane aceleasi ca si pana in prezent, acesta fiind singurul indreptatit sa decida asupra calatoriei unui turist. Mai mult, o echipa de graniceri maghiari isi va desfasura activitatea, de la 1 ianuarie 2007, in cladirea Vamii Cenad, in timp ce o echipa de politisti de frontiera romani va lucra in cladirea Vamii Kiszombor. Integrarea in UE va duce si la redistribuirea sau disponibilizarea vamesilor de la granita cu Ungaria. In aceasta situatie se afla si 20 de lucratori de la Vama Cenad. „Deocamdata se aud doar zvonuri. Ba ca vom fi trimisi pe granita din est, ba ca vom fi redistribuiti la alte institutii bugetare de pe plan local. La varsta noastra, e greu sa accepti detasarea, pe o perioada nelimitata, undeva in Moldova. In cazul in care vom fi disponibilizati, la fel de greu va fi sa ne gasim de lucru, intrucat majoritatea dintre noi au varste de peste 45 de ani. Nu stim exact ce se va intampla cu noi, insa cred ca statul ar trebui sa ne plateasca salarii compensatorii”, a declarat unul dintre vamesii de la Cenad. Directorul adjunct al Directiei Regionale Vamale Timisoara, Nicolae Stoican, a incercat sa-si linisteasca colegii de la Cenad, afirmand ca nimeni nu e in pericol sa-si piarda slujba: „Vor fi repartizati in alte puncte vamale sau, in functie de dorintele lor, in alte locuri din structura Regionalei Vamale Timisoara. Nimeni nu va fi pus pe liber”. Mai exact, vamesii de la Cenad vor fi repartizati, in urma concursurilor de rigoare, la alte puncte vamale de pe raza Directiei Regionale Vamale Timisoara, in conditiile in care aceasta urmeaza sa se mareasca prin preluarea judetelor Arad si Hunedoara. De asemenea, o mare parte dintre acestia vor activa in cadrul Brigazii de Supraveghere si Control Vamal. Ca o noutate, sa mai spunem ca importul si exportul spre si dinspre spatiul comunitar isi vor schimba denumirile, urmand a se numi „achizitii intrastat” si „livrari intrastat”…