6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialPeste 27% din romani vor primi ajutoare

Peste 27% din romani vor primi ajutoare

Guvernul a decis extinderea categoriilor de persoane care vor beneficia in aceasta iarna de ajutoare pentru incalzirea locuintei. Astfel, prin majorarea plafonului de venit net lunar pe membru de familie, numarul asistatilor social va exploda de la circa 1 milion de persoane, inregistrate in iarna 2005-2006, la circa 6 milioane (reprezentand 27,27% din populatia tarii) in aceasta iarna. Vor putea primi ajutoare inclusiv concubinii saraci, care platesc aceeasi factura de intretinere.

Unele calorifere, subventionate cu 100%

„Vom acorda ajutoare pentru incalzirea locuintei familiilor si persoanelor singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie este de pana la 5 milioane lei vechi. Am decis cresterea plafonului veniturilor obtinute de persoanele care beneficiaza de acest sprijin”, a anuntat premierul Tariceanu. Vechiul prag de venit era de 3,1 milioane de lei vechi. Efortul bugetar lunar estimat pentru acordarea acestor ajutoare, pentru intreg sezonul rece, este de peste 10.000 de miliarde de lei vechi, a adaugat el.
Ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu energie termica furnizata in sistem centralizat vor fi acordate prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii la energia termica. In acest fel, indiferent de pretul local al gigacaloriei, sunt asigurate conditiile de echitate. „Existand pretul de referinta local si preturi de facturare a energiei termice aprobate de consiliile locale, compensatiile nu se mai acorda in suma fixa, ci ca valoare din factura. Preturile de facturare sunt diferite, in functie de localitate”, a explicat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Compensarea se va acorda in functie de venitul obtinut pe membru de familie si va avea valori cuprinse intre 10% si 100% din valoarea facturii. Pentru familiile care beneficiaza de ajutor social in baza Legii nr. 416/2001 (Legea privind venitul minim garantat), compensarea va fi de 100%. Pentru prima data persoanele singure vor beneficia de un ajutor mai mare cu 10% decat transa in care se incadreaza o familie, in functie de venit, a aratat ministrul Muncii. Ajutoarele vor fi calculate in conformitate cu tipul apartamentului (1, 2, 3, 4 camere) si cu zona de temperatura. Actul normativ stabileste trei zone de temperatura (rece, temperata si calda).

Zona rece: Harghita, Suceava, Covasna, Brasov, Bistrita-Nasaud, Bacau, Botosani, Cluj, Vaslui, Neamt, Mures, Sibiu, Hunedoara, Iasi, Alba.
Zona temperata: Vrancea, Satu Mare, Dambovita, Arges, Ialomita, Salaj, Dolj, Maramures, Galati, Prahova, Braila, Buzau, Olt, Bihor, Teleorman, Ilfov, Gorj.
Zona calda: Giurgiu, Tulcea, Valcea, Arad, Caras-Severin, Bucuresti, Calarasi, Timis, Mehedinti, Constanta.

Ajutoare mai mari pentru gaze

Cuantumurile ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale vor fi majorate cu aproximativ 14%, in comparatie cu cele acordate pana acum. Ajutoarele se stabilesc in functie de venitul mediu lunar pe membru de familie, astfel: maximum 210 lei noi pentru familiile si persoanele singure al caror venit mediu lunar pe membru de familie este de pana la 125 lei noi si de minimum 15 lei noi pentru familiile si persoanele singure care realizeaza un venit lunar cuprins intre 440 lei noi si 500 lei noi.
Ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si alti combustibili se acorda in cifra fixa, de 50 lei lunar, familiilor si persoanelor singure care beneficiaza de ajutor social stabilit in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Dreptul la ajutor pentru cele trei tipuri de incalzire a locuintei se stabileste o singura data pentru toata perioada sezonului rece (noiembrie 2006-31 martie 2007).

Anchete prin sondaj

Recent, autoritatile au anuntat si sanctiuni drastice pentru cei care comit falsuri in declararea situatiei familiale. Astfel, hotii de subventii vor face inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau vor primi amenzi de pana la 100 de milioane de lei vechi. Pentru a nu fi pedepsiti, solicitantii de ajutoare trebuie sa fie corecti in privinta declararii veniturilor si a persoanelor din familie.

Socul scumpirilor, atenuat

De masura majorarii plafonului pentru ajutoare, de la 3,1 milioane de lei vechi la 5 milioane de lei vechi, vor beneficia in total circa 6 milioane de persoane, a anuntat ieri premierul Tariceanu. El a adaugat ca valoarea facturii pentru incalzire va fi compensata diferentiat, tinandu-se cont si de tipul de apartament, respectiv de numarul de camere, si de zonele de temperatura. Potrivit premierului, se estimeaza ca valoarea totala a acestor ajutoare se cifreaza la 10.000 miliarde de lei vechi.
Din luna noiembrie, odata cu reluarea furnizarii caldurii, cetatenii vor resimti primele efecte ale descentralizarii pretului gigacaloriei (prin eliminarea pretului national de referinta, subventionat de stat). Costul gigacaloriei va fi stabilit de CET-urile locale, iar in unele zone ale tarii el ar putea fi mai mare cu 20-50% decat costurile actuale. Adevaratul soc al scumpirii gigacaloriei va fi resimtit insa de romani dupa 1 ianuarie 2007 cand, conform calendarului de aderare convenit cu UE si cu organismele financiare internationale, statul trebuie sa elimine total subventia pentru caldura si apa calda. Pentru a reduce din acest soc, care ar putea determina costuri electorale importante pentru actuala guvernare, in cazul anticipatelor, ministrii au acceptat marirea substantiala a numarului de beneficiari ai ajutoarelor pentru caldura.

Cele mai citite

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă