Parlamentul bulgar a decis deschiderea definitiva a dosarelor serviciilor secrete comuniste, mai bine zis a acelei parti din arhiva care n-a fost distrusa in 1990.
Ca sa nu ramana ultimii si in materie de deconspirare, alesii bulgari au cazut de acord sa voteze, in termen de o luna, un proiect de lege care, pe baza propunerilor partidelor, sa precizeze modalitatile concrete de acces la dosarele intocmite de Darjavna Sigurnost (DS), fosta politie politica. Dupa cum noteaza AFP, vor fi facute publice numele agentilor si colaboratorilor serviciilor de spionaj si contraspionaj civil si militar din perioada comunista si care in prezent ocupa functii de responsabilitate in politica, administratie, media, magistratura si universitati. Problema este ca, in ianuarie 1990, la scurt timp dupa inlaturarea dictatorului comunist Todor Jivkov, au fost distruse 46% din dosarele colaboratorilor si 30% din cele ale persoanelor urmarite de serviciile secrete. Asa a disparut, intre altele, si dosarul disidentului Gheorghi Markov, asasinat in 1978, la Londra, cu „umbrela bulgareasca”.
Preotii-spioni, 10% din clerul polonez
In Polonia, un preot din zece a colaborat cu organele comuniste de securitate, a comunicat Institutul National al Memoriei. Biserica Catolica i-a indemnat pe asa-numitii „preoti-spioni” la penitenta. „Acest pacat public trebuie marturisit in fata lui Dumnezeu, in fata propriei constiinte si a oamenilor carora li s-a facut rau”, afirma arhiepiscopul de Cracovia, cardinalul Stanislaw Dziwisz, fostul secretar al Papei Ioan Paul al II-lea.
Potrivit unui memorandum, Biserica Catolica poloneza a fost persecutata de regimul comunist, care-i considera pe sacerdoti drept principalii sai inamici si facea totul pentru a se infiltra in randurile lor. Cardinalul Dziwisz a estimat ca, in unele cazuri, va trebui ca preotii care au colaborat cu serviciile secrete comuniste sa renunte la sacerdotiu – mai ales daca ocupau o pozitie importanta in ierarhia clericala. „Toate acestea trebuie sa duca la convertire, si nu la damnare; la iertare, si nu la ura si vendeta”, a adaugat arhiepiscopul de Cracovia.