16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania cere egalitate

Romania cere egalitate

„Daca vor fi tari care vor aplica acest sistem (al limitarii accesului pe piata muncii al romanilor si bulgarilor), evident, Romania va aplica masuri similare pentru cetatenii acelor state. Nimeni nu ar trebui sa se bazeze pe timiditatea noastra”, a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu, intr-un interviu publicat ieri in editia online a „International Herald Tribune”, sub titlul „Romania cere egalitate”.

Avertismentul lui Basescu a venit pe fondul campaniei inversunate duse de presa si unele organizatii din Marea Britanie pentru impunerea de restrictii romanilor si bulgarilor care vor dori sa munceasca pe teritoriul britanic dupa aderarea tarilor lor la UE si dupa ce Ungaria si Republica Irlanda au anuntat ca iau in considerare, de asemenea, aceasta optiune. Avertismentul lansat de presedinte este similar cu cel al Poloniei, cea mai mare tara care a aderat la Uniunea Europeana in mai 2004 si care a plusat inaintea integrarii.
Traian Basescu a declarat ca dezbaterea asupra imigratiei a fost „generata de interese politice, nu de realitatea din Romania”, subliniind ca „salariile acordate de companiile private au „explodat”, iar Romania se confrunta, de asemenea, cu un deficit pe piata muncii, in special in domeniul constructiilor”. Pe baza acestor elemente, presedintele a tras concluzia ca „piata romaneasca va ramane stimulatoare, astfel incat migratia nu va fi o problema”. „Suntem tara care a atras cel mai mare volum de investitii straine din sud-estul Europei in ultimii ani. Romania nu trebuie sa se subestimeze, considerandu-se cetatean de mana a doua” al UE, a mai spus Basescu.
„International Herald Tribune” afirma ca presedintele Romaniei i-a „mustrat” pe liderii europeni, reamintind ca „mobilitatea fortei de munca este o parte a ideii integrarii in Uniunea Europeana”.
Autorul articolului din „International Herald Tribune” nu uita nici sa sublinieze ca Romania, o tara cu 22 de milioane de locuitori, cu un venit anual mediu pe locuitor de 7.700 de dolari, „ar deveni statul cel mai sarac al UE”, dupa aderarea „asteptata peste doar patru luni”, la 1 ianuarie 2007.

Restrictiile vor duce la o „piata neagra a muncii”

Paul Hofheinz, directorul Consiliului Lisabona, un grup de analiza politica din Bruxelles, a declarat pentru „International Herald Tribune” ca „imigrantii vor veni oricum”, opinia impartasita de majoritatea analistilor europeni fiind aceea ca salariile mult mai mari din Europa de Vest vor fi un stimulent mai puternic, iar actuala crestere economica a Romaniei nu-i va face pe muncitorii romani sa renunte sa-si mai caute de lucru, „legal sau ilegal”, in alte state din UE. Hofheinz avertizeaza ca incercarea de a „bloca” afluxul de imigranti legali nu ar face decat sa creeze o „importanta piata neagra a muncii”.
„International Herald Tribune” il citeaza si pe Paul Andrei Baran, economist de la Romania Think Tank, care estimeaza ca zece la suta din populatia Romaniei (respectiv, aproximativ doua milioane de romani) au plecat sa lucreze in Europa de Vest in ultimii patru ani, majoritatea in Italia si Spania. In unele zone, „orasele au ramas pustii”, toti plecand, „cu exceptia batranilor”.
Citat, de asemenea, de „International Herald Tribune”, Daniel Daianu eticheteaza drept „ridicola” afirmatia ministrului britanic al Comertului ca 450.000 de romani si 170.000 de bulgari vor imigra in Marea Britanie anul viitor, dupa aderarea tarilor lor la UE. „Intensitatea dezbaterii britanice a surprins opinia publica din Romania”, a mai spus Daianu, comentand reactia presedintelui Basescu ca venind „de la un politician versat”.
„International Herald Tribune” aminteste si interviul cu Nigel Farage, liderul grupului parlamentar din legislativul european al Partidului Independent Britanic, care invoca imigratia drept un nou argument pentru iesirea tarii sale din UE.

Liderii comunitatii britanice de afaceri vor „usi deschise” pentru romani

Cele mai influente companii din Marea Britanie, intre care reteaua de supermarketuri Sainsbury, Centrica (detinatoare a British Gas), Merryl Linch, au semnat, in numele organizatiei Business for New Europe Group, o declaratie prin care cer autoritatilor britanice sa nu restrictioneze accesul romanilor si bulgarilor pe piata britanica a muncii, au scris „The Evening Standard” si „The Independent”.
„The Independent” subliniaza ca declaratia are asentimentul tuturor membrilor Business for New Europe Group, din care mai fac parte gigantul petrolier BP si companii ca Alliance Boots, Carphone Warehouse si National Grid.
„Daca Bulgaria si Romania adera la Uniunea Europeana la inceputul anului viitor, Marea Britanie ar trebui sa continue politica usilor deschise. (…) O asa-zisa pauza in imigratia din aceste tari ar fi echivalentul unei inversari a politicii si ar lucra impotriva intereselor britanice”, se arata in comunicatul liderilor de afaceri, care subliniaza ca in deciziile sale „guvernul britanic ar trebui sa se ghideze atat dupa necesitatile economice, cat si dupa experienta istorica recenta”.

Bulgarii iau cu asalt consulatul britanic

Cozi de zeci de persoane s-au format in fata Consulatului Marii Britanii din Sofia, bulgarii dorind sa obtina vize inainte de aderarea tarii lor la UE, in 2007, a scris „The Evening Standard”. Majoritatea bulgarilor cred ca, din 2007, se va inregistra un exod al populatiei bulgare spre Marea Britanie si vor sa obtina vize din timp.
„The Evening Standard” scrie ca aproximativ 600.000 de est-europeni proveniti din tarile care au aderat la UE in 2004 au imigrat pana acum in Marea Britanie. Cotidianul citat reia si estimarea vehiculata in presa britanica in ultimele zile, ca 600.000 de romani si bulgari vor imigra in Marea Britanie dupa aderarea tarilor lor la UE.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă