4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăCulturăElite Art Club UNESCO și-a propus să ofere un cadru pentru experimentare...

Elite Art Club UNESCO și-a propus să ofere un cadru pentru experimentare și joc

Acum, este faimoasă din cauza traficului infernal, a semafoarelor nesincronizate, bannerelor publicitare care până nu demult acopereau clădiri de patrimoniu și – nu în ultimul rând – din cauza poluării fonice neîntrerupte.

Pentru Elite Art Club UNESCO această zonă a devenit o a doua casă și, după ce au ascultat păreri ale celor din jur, care considerau că ar fi necesar ca zona să aibă mai multă culoare, s-au lansat împreună într-o serie de ateliere de creație, al căror scop l-au constituit regăsirea și dezvăluirea identității zonei și comunității, folosindu-se în același timp de arta stradală pentru a scoate în evidență punctele-cheie ale zonei și pentru a transmite mesajele rezidenților.

Unele dintre principalele întrebări de la care au pornit au fost: Cum redai rezidenților un spațiu care este prin definiție unul de tranziție?; Ce s-ar schimba dacă am dezvolta o legătură mai intimă cu orașul, dacă am observa în ce fel ne afectează, dar și în ce fel îl afectăm?; Ne-am simți mai liberi sau mai responsabili?; Cum am acționa față de comunitățile și rezidenții săi?

Prin cele patru ateliere – de grădinărit, cu Ioana Maria Marin, de scriere creativă, cu Vera Ion, de explorare performativă, cu Alina Medoia, și bandă desenată, cu Dan Michiu Dinescu, Elite Art Club UNESCO și-a propus să faciliteze o altfel de întâlnire cu spațiul public, să ofere un cadru pentru experimentare și joc, să invite la o schimbare de -perspectivă asupra zonei și a propriului impact în comunitate, să activeze un altfel de ochi asupra realității din jur – unul care chestionează și se chestionează, de -explorator.

 

Povești și poezii

 

Andrada Lăutaru (jurna-listă) și Alexandra Voivo-zeanu (socioloagă) au transformat amintirile și viziunile rezidenților despre zonă în povești și uneori în poezii, iar Sorina Vazelina și Dan Michiu Dinescu le-au transferat apoi în 13 ilustrații de bandă desenată. Acestea vin în completarea lucrărilor realizate în 2017 de Sweet Damage Crew și Raid, în cadrul proiectului Utopia Urbană, și împreună formează o expoziție permanentă în Piața Națiunile Unite.

Proiectul Perimetru Subiectiv este în primul rând despre oameni, despre locuri și despre memorii.  Apoi este despre schimbările care ne dau peste cap ritualurile zilnice, personaje memorabile, interacțiuni amuzante sau absurde, obsesii dezvoltate față de o bancă, sau o fântână, sau o grădină. Elite Art Club și-a propus arhivarea acestor memorii ale spațiului într-un mod cât mai accesibil publicului larg. Toate activitățile proiectului converg către a le aminti oamenilor că orașul este al lor, pentru ei și despre ei, iar poveștile și istoriile lor sunt cele care oferă orașului personalitate și identitate, pentru că nu există locuri sau spații relevante fără naratori sau personaje principale. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă