20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialInventie furata de nepotul Elenei Ceausescu

Inventie furata de nepotul Elenei Ceausescu

In anii '70, Diaconu Constantin era cercetator stiintific la Centrul de Cercetari si Proiectari IPRS Baneasa, unde se ocupa de cercetari in prelucrarea semiconductorilor. La data de 18.07.1970, Diaconu inregistreaza o inventie, brevetata cu numarul 54.815. Noul produs, o tehnologie de prelucrare a plachetelor de siliciu monocristalin, nu era de gasit la data respectiva in Europa. Doar Statele Unite si Japonia ofereau tehnologia respectiva, insa mult mai scump. Numai ca inventatorul a avut o surpriza de proportii. Alaturi de numele sau, pe certificatul de inventator apare inca un nume: Alin Barbulescu, nepotul Elenei Ceausescu. „Nu stiam mai nimic de acest Barbulescu. Nu lucra la IPRS Baneasa. Am auzit doar ca se autointitula sef de colectiv de cercetare. Probabil a urmarit un interes prin aceasta actiune a lui. Cert este ca i se deschideau toate usile avand in vedere calitatea de nepot al Elenei Ceausescu”, ne-a declarat inginerul Diaconu.

Internat in spital si declarat nebun

Situatia se complica in momentul in care IPRS Baneasa intocmeste o fisa medicala pe numele lui Diaconu, doctorul Constanta Predoiu trecand pe respectiva fisa diagnosticul de schizofrenie. Drept urmare, inventatorul este internat pentru 18 zile la Spitalul de Psihiatrie Gh. Marinescu – sectia bolnavi periculosi, fara sa se astepte rezultatul consultului unei comisii medicale, asa cum cere legea. „Aceasta internare a fost motivata de faptul ca un grup de interese dorea sa contracteze din Franta, pentru IPRS Baneasa, prin atribuire directa, fara licitatie, o licenta de prelucrare a plachetelor de siliciu, sinonima cu inventia mea”, crede inginerul Diaconu.

Certificate medicale pe banda rulanta

Curios este faptul ca, ani de-a randul, au fost eliberate mai multe certificate medicale care atestau faptul ca inginerul Diaconu Constantin a fost internat 18 zile cu stare asteno-depresiva, fond schizoid.
Cel putin trei astfel de certificate medicale, din 1994, 1999 si 2002, eliberate de diferiti doctori si diferite unitati spitalicesti atesta faptul ca inginerul Diaconu a fost internat la balamuc in 1972. Numai ca un ultim certificat medical eliberat in 2003 scrie negru pe alb, sub parafa medicului Mischianu Roxana, ca inginerul Diaconu Constantin „nu este in evidenta cabinetelor de psihiatrie”.

OSIM si MF arata usa instantei

Declarat nebun timp de 30 de ani, inventatorul de la IPRS Baneasa vrea sa se faca dreptate. In acest sens, Diaconu face o adresa catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) pentru retragerea certificatului de inventator acordat lui Alin Barbulescu. Raspunsul celor de la OSIM este sec: „Brevetul de inventie eliberat de OSIM poate fi anulat, in tot sau in parte, la cererea unei persoane interesate, in cazul cand se constata ca, la data inregistrarii cererii de brevet de inventie, nu erau indeplinite conditiile pentru existenta unei inventii brevetabile. Cererea de anulare se poate face in tot cursul duratei de valabilitate a brevetului si se judeca de catre Tribunalul Municipiului Bucuresti”. Cu alte cuvinte, OSIM il trimite pe Diaconu in instanta. Acelasi raspuns a fost primit de la Directia Generala Produse Industriale, de pe langa Ministerul Industriei si Resurselor. „Perioada optima in care ati fi putut actiona pentru clarificarea/rezolvarea problemelor de despagubiri prezentate prin notificare de dumneavoastra ar fi fost intre anii 1976-1978… Litigiile cu privire la calitatea de inventator sunt de competenta instantelor judecatoresti si nu sunt supuse taxei de timbru”. Nici dupa 30 de ani, inginerul Diaconu nu are habar de ce s-a trecut fara nici un drept nepotul Elenei Ceausescu pe certificatul de inventator. „Imediat dupa externare, am plecat de la IPRS Baneasa. Nu mai voiam sa am de-a face cu ei. Nu stiu nici in ziua de azi ce cauta numele lui Barbulescu pe certificatul meu. Nu exclud ca acesta sa fi vandut drepturile de autor, in timp ce eu eram declarat nebun”, spune cu tristete si frustare Constantin Diaconu.

Cele mai citite

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă