Bistritenii, fosti abonati ai societatii de termoficare in sistem centralizat, „Proditerm” SA, aflata in faliment, au fost luati prin surprindere de pretul imens al gigacaloriei, votat fara ezitare de consilierii locali in ultima sedinta. Oamenii vor trebuie sa achite sume de trei ori mai mari decat anul trecut pentru gigacaloria ce le va fi „livrata” in aceasta iarna de o noua „inventie” a Primariei: Directia Municipala de Termoficare.
Doua sunt motivele de nemultumire ale locuitorilor orasului: unul ca abonatii, care ingheata in apartamente pana la incheierea formalitatilor de infiintare a noii Directii, nu au fost instiintati despre pretul gigacaloriei pentru a se putea debransa din timp de la „caldura” prea scumpa oferita de municipalitate, iar al doilea ca pentru cele 14 scoli dependente nu s-a luat masura montarii de centrale termice proprii.
Consilierii locali au votat in unanimitate, fara modificari, cele doua preturi exorbitante de facturare a energiei termice furnizata in aceasta iarna de Directia municipala de ter-moficare. Pretul de producere, transport si distributie a gigacaloriei pe baza de gaz este de 3,96 milioane de lei vechi, in timp ce gigacaloria produsa din pacura costa, anul acesta, 4,69 milioane de lei. Populatia va scoate din buzunar 3,175 milioane de lei vechi/gigacaloria, cu TVA inclus, triplu fata de anul trecut, cand plateau doar 1,07 milioane de lei din 2,92 milioane, cu cat era produsa gigacaloria de fosta societate de termoficare „Proditerm”.
In opinia municipalitatii, acest pret va trebui sa fie aprobat de ANRSC, fiind considerat de reprezentantii administratiei locale drept pretul real, altfel ca directia nou-infiintata in cadrul Primariei Bistrita ar functiona in pierdere si in scurta vreme ar ajunge in situatia falimentara a fostului „Proditerm”.
Primaria Ð negustor de caldura
Sistemul de producere si distributie a energiei termice din Bistrita este intr-o stare avansata de degradare, pentru reabilitarea acestuia fiind nevoie de investitii solide. Totusi, in loc sa opteze pentru montarea de centrale termice proprii in scoli si instiintarea din timp a celorlalti abonati si a institutiilor publice despre pretul imens al gigacaloriei din aceasta iarna, conducerea Primariei a optat pentru infiintarea Directiei Municipale de Termoficare, care ar putea avea aceeasi soarta ca si fostul „Proditerm”.
Luati pe nepregatite, abonatii nu mai au de ales, fiind pusi in situatia de a accepta pretul impus de municipalitate, iar elevii ingheata in scoli pana la incheierea formalitatilor de infiintare a noii directii, si, mai mult, Unitatea Militara din oras nu are apa calda.
Pentru ca macar cei mici sa nu mai inghete la cursuri, viceprimarul Ioan Turc s-a deplasat la Mures, unde s-a rugat de nemtii de la „E.ON Gaz” sa reia furnizarea combustibilului pentru asigurarea temporara a caldurii in salile de clasa. Acestia au fost, insa, de neinduplecat si nu mai vor sa furnizeze gaz, nici daca acesta este achitat in avans.
Potrivit viceprimarului Ioan Turc, „E.ON” refuza sa semneze contractul de furnizare a gazelor naturale cu Directia de Termoficare din cadrul Primariei din cauza creantelor pe care le are la „Proditerm” SA – unde actionar unic este tot CL – de circa 60 de miliarde lei vechi catre companie.