15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialDoua miliarde lei, aruncate in toalete din Petrosani

Doua miliarde lei, aruncate in toalete din Petrosani

Primaria municipiului Petrosani (judetul Hunedoara) vrea sa concesioneze doua toalete publice nu mai mari decat un chiosc, dupa ce a dat doua miliarde lei pentru constructia acestora. Conducerea municipalitatii si-a dat brusc seama ca firma de gospodarie din subordinea Consiliului Local nu poate gestiona aceasta activitate, insa la pretul la care s-au gandit alesii locali sa cesioneze WC-urile, respectiv 500 euro/an, investitia va fi recuperata abia peste o suta de ani.
Conform datelor oficiale, anul acesta de la bugetul local a fost alocata suma de 1,2 miliarde lei vechi catre SC „Roconstruct” SA, firma controlata de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, in vederea amenajarii unei toalete publice in Piata Victoriei, aflata in zona Garii Petrosani. Alte 800 de milioane de lei au fost date catre o alta societate, „Magic Instal”, tot pentru constructia unui WC public in Parcul Central din oras.
Initiatorul proiectului de hotarare de concesionare a toaletelor este chiar primarul Carol Schreter. Paradoxal, intretinerea celor doua toalete publice nu a fost atribuita societatii locale de gospodarie, aflata in subordinea CL, edilul motivand ca „nu le vor exploata corect, pentru ca e firma de stat si nu-si face treaba cum trebuie”.
Concesiunea va fi scoasa la licitatie publica si, conform proiectului, aceasta ar fi trebuit sa inceapa de la 1.000 de euro/an. Numai ca edilii si-au adus aminte, brusc, ca municipiul este oricum sarac si au scazut valoarea de pornire la 500 de euro/an. In aceste conditii, desi in studiul de oportunitate se arata ca prin aceasta concesiune vor spori veniturile catre bugetul local, in realitate Primaria va ramane cu o „gaura” in buget, pentru ca la o redeventa de 500 de euro pe an sunt necesari peste 100 de ani pentru recuperarea investitiei initiale si abia apoi se va putea vorbi de un eventual profit.
Proiectul de hotarare a fost adoptat de CL, in ciuda opozitiei unor consilieri locali, care au contestat vehement sumele mult prea mari „inghitite” in amenajarea celor doua WC-uri publice.
Mai mult, edilul mai are un motiv de reala neliniste. Recent a fost scos la iveala un document exploziv, tinut multa vreme bine ascuns, din care reiese ca Schreter nu este la primul scandal financiar. Pe vremea in care conducea EM Dalja, actualul primar a facilitat o afacere „grasa” cu plasa de sarma necesara in subteran, in care mai multe persoane au fost condamnate.
Conform sentintei penale, pronuntate de Judecatoria Petrosani in 1994, cand Carol Schreter era directorul minei Dalja, unul dintre administratorii unei societati care a incheiat contract de livrare de materiale „s-a inteles cu numitii Carol Schreter si Andrei Nicolae, director si respectiv contabil-sef la aceasta exploatare miniera, sa livreze el plasa de sarma. Cei doi au fost de acord.(…) In baza acceptului celor doi, inculpatul s-a prezentat la EM Dalja, iar directorul Schreter Carol i-a inmanat comanda pentru 25 de tone si, concomitent, contabilul i-a inmanat fila CEC de decontare”.
„La receptia marfii s-a constatat ca nu exista cantitatea inscrisa in aviz, iar gestionarul a refuzat sa semneze, insa in cele din urma s-a conformat la interventia directorului Schreter Carol”, dupa cum se mai arata in rechizitoriu.
In acest dosar, in care au fost acuzate penal mai multe persoane, actualul primar din Petrosani a fost obligat la plata prejudiciului ramas nerecuperat catre partea civila, respectiv EM Dalja.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

A omorât în bătaie un cioban. Suspectul principal este chiar patronul său

Un bărbat de 46 de ani, din judeţul Buzău, a fost reţinut de polițiști, sub acuzația că ar fi omorât în bătaie un cioban...
Ultima oră
Pe aceeași temă