"Principiul care a stat la baza recalcularii pensiilor a fost: la vechime si pregatire profesionala egale, pensii egale. A fost o masura de reparatie morala si financiara pentru pensionari”, afirma pre-mierul in 13 decembrie 2005, la evaluarea activitatii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei pe anul 2005.
Din pacate, desi recalcularea pensiilor a fost obiectivul principal in campania electorala, dar si prioritatea la instalarea in functie a ministrului Gheorghe Barbu, s-a dovedit a fi un fiasco.
Termenele stabilite au fost indeplinite. Pe parcursul anului 2005 au fost recalculate peste 3,5 milioane de dosare de pensii, dar de cresteri ale cuantumului au beneficiat doar 21,30% din varstnici. Declansarea procesului de recalculare a pensiilor a inceput fara insa a se incheia marirea pensiilor pentru pensionarii licentiati. Astfel ca la ora actuala mii de batrani care au terminat o facultate inca mai asteapta sa primeasca banii cuveniti inca din vara anului 2004.
De brambureala care a existat la casele de pensii, dar si de drumurile inutile facute de pensionari pentru a procura si duce adeverintele cu salariile si sporurile ce nu le-a fost trecute in carnetele de munca se face raspunzator si ministrul Muncii. A primit numeroase petitii de la varstnici potrivit carora vechile state de plata din fostele intreprinderi au fost distruse sau sunt pasati de functionari comozi la alte adrese, dar din pacate nici acum nu s-a gasit o modalitate de rezolvare fara a-i mai purta pe drumuri.
Ministrul Barbu s-a confruntat cu declansarea unor mitinguri concentrate ale pensionarilor, disperati de traiul mizer si imposibilitatea de a mai face fata cheltuielilor zilnice si ale medicamentelor.
Ultima statistica publicata de Ministerul Muncii pe Internet releva ca in martie 2006 erau peste 5,6 milioane de pensionari, pensia medie fiind de 268 lei (RON). Dintre acestia, 4,6 milioane provin din sistemul de asigurari sociale de stat, iar 1 milion provin din agricultura.
In timp ce mult trambitata "recalculare a pensiilor” s-a dovedit in multe cazuri a fi anevoioasa, fiind sesizate numeroase greseli sau omisiuni de catre personalul suplimentar angajat nu de multa vreme la casele de pensii, s-a declansat acum "revizia recalcularii” ce se face pe masura ce pensionarii reusesc sa-si mai gaseasca din actele doveditoare ale vechimii.
Inechitatile dintre pensiile celor care au avut aceeasi calificare si vechime se amplifica prin institutionalizarea "pensionarilor de lux”. Militarii, diplomatii, magistratii, parlamentarii, membrii uniunilor de creatie au reusit sa-si adauge prin votul alesilor sume lunare linistitoare pe spinarea contribuabilului.