Muzeul National „George Enescu” – Bucuresti va trece in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor incepand cu data de 1 martie 2006, potrivit unei ordonante adoptate de Guvern in sedinta din 26 ianuarie.
Muzeul „George Enescu” din Bucuresti este in prezent sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, finantarea fiind asigurata din bugetul municipiului Bucuresti.
Muzeul „George Enescu” se va alatura astfel celorlalte muzee de importanta nationala care functioneaza in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, respectiv: Muzeul National de Arta a Romaniei din Bucuresti, Muzeul de Arta Contemporana al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Muzeul National al Statului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti, Muzeul Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe, Muzeul National „Brukenthal” din Sibiu, Muzeul National „Peles” din Sinaia, Muzeul Bran din Bran, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi.
Finantarea se asigura din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat. Fondurile disponibile pentru Muzeul „George Enescu” stabilite in bugetul municipiului Bucuresti vor fi incluse in mod corespunzator in bugetul Ministerului Culturii si Cultelor.
Prin actul de donatie din octombrie 1967, doamna Maria George Enescu, vaduva maestrului George Enescu, a donat liber de orice sarcini Muzeului „George Enescu” din Bucuresti imobilul format din trei corpuri de cladiri si terenul aferent, inclusiv curtea, situat in municipiul Bucuresti, Calea Victoriei nr. 141, sectorul 1. Una dintre conditiile sub care a fost donat imobilul respectiv este aceea ca Muzeul „George Enescu” sa ramana in permanenta sub tutela exclusiva a Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta. In prezent, Ministerul Culturii si Cultelor exercita la nivel central atributiile corespunzatoare domeniului de activitate al fostului Comitet de Stat pentru Cultura si Arta. Actul de donatie stabileste ca efect al nerespectarii conditiilor donatiei revocarea transmisiunii de drepturi.