In cautarea unor solutii pentru a se salva de impactul cu cota unica si piata comuna europeana, microintreprinderilor le raman trei variante: sa se declare persoane fizice cu activitate independenta, persoane fizice autorizate sau sa-si dezvolte afacerea in intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri).
Pentru microintreprinderi, solutiile trebuie sa fie de-a dreptul ingenioase, pornind de la realitatea cu care se vor confrunta din 2007 prin desfiintarea sistemului fiscal de care beneficiaza acum: conditiile de finantare, scutire de TVA, plata unui impozit pe venit 3 la suta, impozit de 10 la suta aplicat pe dividende, cheltuieli deductibile la impozitul pe venit etc.
Dupa integrare, toate firmele se vor alinia noului sistem fiscal romanesc si vor plati cota unica de 16 la suta. Asta inseamna ca, din punct de vedere al impozitarii, va disparea orice diferenta intre intreprinzatori. Pe langa aceste probleme de perspectiva, microintreprin-zatorii mai au o alta – de data recenta -, si anume conditiile de in-fiintare: din 2006, nu se mai pot in-fiinta decat daca au minimum cinci angajati. Spre deosebire de anul trecut, cand era suficient un angajat si maximum noua. In aceste conditii, in functie de posibilitatile materiale si de posibilitatile de administrare, microintreprinzatorii vor avea de analizat sub ce forma vor putea ramane pe piata.
De exemplu, micile meserii, exercitate de cei care au indemanare si experienta, dobandite inclusiv prin ucenicie la locul de munca – tamplar, croitor, apicultor, cizmar, coafor, aprozargiu, ceasornicar, instalator – este de presupus ca vor mai putea fi practicate doar in conditiile in care microintreprinzatorii se vor inregistra ca persoane fizice cu activitate independenta. Altfel, nu vor face fata fiscalitatii. La fel si in cazul celor care produc bunuri, presteaza servicii sau fac comert. Daca insa gradul de instruire al microintreprinzatorului creste, vorbim aici despre consultant IT, specialist in retelistica IT, web designer, notar, avocat, medic, contabil, arhitect, atunci o alegere buna pentru a face fata fiscalitatii ar putea fi cea pentru statutul de persoana fizica autorizata.
Microintreprinzatorii care vor avea bani si vor dori sa-si extinda afacerea vor face mai mult ca sigur investitii, isi vor mari numarul de angajati si se vor transforma in IMM-uri. In acest fel, vor putea beneficia si de oportunitatile de finantari oferite pentru sectorul IMM, atat prin intermediul programelor nationale, cat si al celor europene.
Mircea Cosea, deputat PNL: „Mica intreprindere nu este sprijinita de legislatie”
„Programul nostru de guvernare a pus accent pe capitalizarea intreprinzatorilor autohtoni, pe dezvoltarea sectorului privat in detrimentul celui de stat, astfel ca pana la 1 ianuarie 2007 economia romaneasca sa fie restructurata si sa inceapa sa devina competitiva. Noi am incercat sa realizam acest lucru prin introducerea cotei unice, dand astfel posibilitatea restructurarii sectorului privat sa aiba bani ca sa se poata autofinanta. Mica intreprindere insa este in cel mai mare pericol, pentru ca nu este pregatita pentru piata concurentiala, nu este sprijinita de legislatie, nu are acces la finantare, iar cota de 16 la suta este in defavoarea ei… Este intr-o situatie foarte dificila”.