Directia Generala a Finantelor Publice Constanta a stabilit normele de venit pentru activitatile independente desfasurate de contribuabilii persoane fizice in mod individual pentru anul 2006.
Judetul Constanta a fost impartit in trei categorii, respectiv municipii, orase si comune. Din categoria municipii fac parte Constanta, Mangalia si Medgidia, iar orasele si comunele sunt impartite, fiecare in doua subcategorii. La orase categoria I sunt trecute localitatile Eforie, Cernavoda, Navodari si Ovidiu, iar la categoria a II-a, Basarabi, Negru-Voda, Harsova, Techirghiol si Baneasa. In ceea ce priveste comunele, din categoria I fac parte localitati precum Agigea, Costinesti, Mihail Kogalniceanu, Valu lui Traian, iar din categoria a II-a Adamclisi, Independenta, Mihai Viteazu, Rasova si Seimeni.
Tarifele cele mai mari, in municipii
DGFP a stabilit 163 de servicii care sunt supuse normelor de venit. Activitatile cu cele mai mari sune impuse sunt recoltarea si comercializare de stuf (24.200 RON in municipii si orase), inchirierea de biciclete, motoscutere, mijloace de transport auto si pe apa, parapante si ski-jet-uri (18.250 RON in Constanta, 17.030 RON in Mangalia si 15.820 RON in Medgidia), producerea si/sau comercializarea de scaune, banchete, fotolii, canapele, mese si dulapuri (intre 8.340 si 13.390 RON). Normele de venit cele mai mici se aplica pentru inchirieri de terenuri pentru amplasare de corturi, rulote si altele (20 RON in Constanta si Mangalia, 10 RON in restul localitatilor) si pentru inchirierea camerelor in scop turistic (400 RON in Constanta si Mangalia, 240 RON in Medgidia, intre 180 si 200 RON in restul localitatilor).
DGFP precizeaza ca norma de venit pentru servicii executate in agricultura cu mijloace mecanice este propusa pentru fiecare agregat agricol care executa operatiuni de sine statatoare. De asemenea, DGFP precizeaza ca normele de venit se reduc in functie de perioada de exercitare efectiva a activitatii.
Meserii… speciale
In stabilirea normelor de venit, finantele s-au gandit la toate activitatile pe care le poate desfasura un intreprinzator. De aceea in lista intocmita se regasesc activitati precum „ceaprazarie si sepcarie”, „confectionarea obiectelor din paie, iasca, ceara, os, sfoara etc.”, „daracit”, „dogarie”, „paza animalelor, inclusiv in stane sau cirezi”, „servicii de cantarire”, „servicii de incubare oua”, „servicii executate de lustragii”, „cu uleinite” sau „de vornici”, „toarcere”.