4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăCulturăCentenarul Filmului Românesc ajunge la Vaslui

Centenarul Filmului Românesc ajunge la Vaslui

După Oradea, Cara-vana Filmului Românesc a ajuns a Vaslui. În cadrul Festivalului  Oradea  Summer Film, au fost proiectate „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (realizat de Andrei Ujică), „Moartea domnului Lăzărescu” (regia Cristi Puiu) și „Reconstituirea” (regia Lucian Pintilie). Sesiunile de întrebări și răspunsuri de după vizio-narea filmelor au fost pre-zentate de Andrei Giurgia și Irina-Margareta Nistor. Ileana Popovici a fost invitata specială a evenimentului, iar în seara dedicată filmului „Reconstituirea” a stat de vorbă cu publicul orădean, povestind despre parcursul ca actriță de film și despre cât de mult i-a schimbat viața rolul pe care Lucian Pintilie i-l oferise printr-o frumoasă întâmplare.

Centenarul Filmului Românesc la Oradea a însemnat și o parte de descoperire a orașului Oradea, a istoriei acestuia și a trecerii de la un stil arhitectural la altul. Invitații și echipa au fost ghidați de către cri-ticul de artă prof. Ramona Novicov, care a prezentat și felul în care Oradea a devenit membră într-o rețea Art Nouveau, alături de Budapesta și Barcelona, fiind singura localitate din România care se bucură de așa ceva.

„Cetatea din Oradea a fost pentru trei zile Cetatea Filmului și mi-a plăcut că era un decor perfect pentru un film, ceea ce sper să îi inspire pe regizorii din ziua de azi. Oamenii vin la proiecții cu drag de pelicule românești, fac fotografii. Mereu întreabă când mai venim, deci Centenarului îi stă bine la drum!”, a declarat Irina-Margareta Nistor.

 

Expoziție fotografică dedicată Marii Uniri

Și de aici, caravana a pornit la drum cu direcția Vaslui. Aici, în cadrul caravanei, poate fi văzută la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” expoziția fotografică “România: Evoluție”, care va cuprinde unele din cele mai importante momente din Arhiva Fotografică Agerpres, de-dicată Marii Uniri. Vaslu-ienii au putut vedea filmele “Felix și Otilia”, în regia lui Iulian Mihu, “California Dreamin’ (Nesfârșit)”, în regia lui Cristian Nemescu, urmând ca azi, 15 august, să se proiecteze „O vară de neuitat”, în regia lui Lucian Pintilie.

„O vară de neuitat” este o frescă a vieţii interbelice din Cadrilaterul populat cu locuitori de diferite etnii. Conflictul principal este repre-zentat de atitudinea omenoasă a unui căpitan român faţă de un grup de ostatici bulgari, acuzaţi de autorităţi de pactizare tacită cu „co-mitagiii” macedoneni, ce desfăşurau acte de terorism barbare şi sângeroase la graniţa româno-bulgară.

Filmul este un mesaj de condamnare a naţionalismului, xenofobiei şi abuzurilor ce s-au petrecut şi încă se mai petrec în dife-rite colţuri ale lumii. De asemenea, se simte o nuanţă de nostalgie faţă de epoca României Mari, susţinută de imaginile de mare efect ale unui apus de soare de o -frumuseţe aproape nepământeană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă