In Targu-Mures se va vorbi in limba maghiara, iar in Sighisoara in limba romana. Cel putin aceasta ar fi una din urmarile scindarii judetului Mures, impartire ce ar rezulta din autonomia teritoriala ceruta de liderii formatiunilor reprezentative maghiare.
Potrivit presedintelui Consiliului National Secuiesc, din Scaunul Secuiesc, Fodor Imre, regiunea autonoma ar urma sa cuprinda judetele Harghita si Covasna in intregime si jumatate din Mures. Mai mult decat atat, acesta a afirmat ca „judetul Mures nu a fost judicios croit. Ce cauta Sighisoara la Mures, de exemplu?”, iar partea secuiasca cuprinde circa 280 de mii de persoane.
Doua limbi oficiale
„Nu putem nega ca centrul secuimii a fost la Targu-Mures” a subliniat Fodor. Acesta a dat ca exemplu tari europene unde in zone ca Tirolul de Sud, Catalania, Galitia s-a obtinut autonomia. In ciuda faptului ca Fodor sustine ca este vorba de o autonomie teritoriala si nu una etnica, pana in acest moment, cererile de acest fel s-au formulat ca venind din partea „maghiarilor”. Mai mult decat atat, in exemplele date de acesta, limba oficiala este cea a statului, spre deosebire de cererile privind Tinutul Secuiesc. „In secuime vor fi doua limbi oficiale, daca se va reinfiinta aceasta regiune Ð limba romana si limba maghiara”.
Fodor acuza partenerii de Coalitie ai UDMR ca nu si-au respectat promisiunile. „Intr-o Coalitie unde s-a inteles lumea ca acest lucru se va face, pas cu pas mergem inapoi, si asta denota ca pe ambele parti exista lacune”.
Asa cum era de asteptat, reactia politicienilor romani a fost una extrem de dura, in special cea a Partidului Romania Mare Mures. Potrivit presedintelui PRM Mures, Constantin Amza Margarit, peremistii mureseni sunt pregatiti sa iasa in strada. „Pentru noi nu este intamplatoare radicalizarea cererilor extremistilor maghiari, care s-au intalnit sambata la Ciuc, si nu este intamplatoare aceasta declaratie socanta, inainte de 26 septembrie (…) La chemarea liderului nostru de la Bucuresti vom iesi in strada si vom manifesta impotriva acestor oameni”. In schimb, presa de limba maghiara din Targu-Mures a primit in liniste declaratia de la Ciuc, dar reclama faptul ca intre cele doua comunitati etnice din municipiu nu exista comunicare.
Declaratia de la Miercurea Ciuc
Sambata trecuta, la Miercurea Ciuc, peste 300 de primari si viceprimari din Tinutul Secuiesc au adoptat o declaratie de intentie privind obtinerea formelor de autonomie cuprinse in programul UDMR. De asemenea, declaratia de intentie sustine si proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale din Romania, inaintat Parlamentului de catre Guvern. La intalnirea de la Miercurea Ciuc au participat vicepremierul Marko Bela, presedintele executiv al UDMR, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nagy Zsolt, precum si presedinta Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita. Potrivit presedintelui UDMR, primul pas catre autonomie este constituirea „Uniunii pentru Tinutul Secuiesc”, o asociere a consiliilor locale din regiune. Acesta a mai precizat ca, pentru obtinerea autonomiei, este necesara schimbarea cadrului legislativ, precum si al Constitutiei.