Ii vedeti zilnic si, poate, ii evitati. Sunt slabi, merg cu capul in jos, ducand de cele mai multe ori cate o sacosa sau o punga de plastic transparenta in care se vad o franzela si cateva legume ori fructe. Pasesc sfiosi, tematori sa nu deranjeze. Se urca in tramvaie sau autobuze si nu mai cer sa li se ofere un loc fiindca aproape toate scaunele sunt ocupate de semeni trecuti de a treia tinerete. Au haine demodate si incaltari din piele la moda acum doua-trei decenii. Multi par a fi fost intelectuali – profesori, invatatori, slujbasi la statul socialist multilateral dezvoltat.
Sunt cei mai umiliti cetateni ai Romaniei capitaliste de azi – sunt PENSIONARII Romaniei. Pensia medie calculata pentru luna iulie 2006 era de 270 lei (RON) la 5,6 milioane de pensionari care au lucrat la stat sau la fostele CAP-uri, in agricultura. Pentru batranii obisnuiti, bolnavi si fara ajutor din partea copiilor sau nepotilor zilele trec foarte greu, cele mai dese rugaciuni rostite, in gand, in biserica, fiind pentru un sfarsit cat mai grabnic.
Batranii sunt disperati ca vine iarna
Organizatia Natiunilor Unite, prin Rezolutia nr. 45/106/1991, a instituit Ziua Internationala a Varst-nicilor, care se sarbatoreste in fiecare an in tarile membre. De aceasta data Consiliul National al Persoanelor Varstnice, ce reuneste organizatii ale pensionarilor, le-a transmis un mesaj mai mult guvernantilor decat batranilor. In societatile mai avansate Ziua Internationala a Varstnicilor este o sarbatoare si totodata o dovada a pretuirii si res-pectului pe care le datoreaza persoanelor de varsta a treia pentru eforturile si acumularile realizate de-a lungul timpului si pentru valorile materiale si spirituale create de acestea, asigurandu-se o viata tihnita, demna, lipsita de grija zilei de maine. Din nefericire, ne spune presedintele CNPV, Miron Niculescu, in Romania masurile intreprinse de guvernele care s-au succedat dupa 1989 nu au izbutit sa imbunatateasca semnificativ viata varstnicilor, care si in prezent, in marea lor majoritate, se confrunta cu privatiuni de tot felul.
"In ajunul iernii, pensionarii, persoanele varstnice in general sunt ingrijorate ca nu vor putea face fata scumpirilor exorbitante care se anunta, indeosebi la incalzirea locuintelor si la celelalte utilitati – electricitate, apa, telefon, precum si la alimentele de baza si la medicamentele de care au nevoie”, precizeaza domnul Niculescu.
Acesta este si presedintele Uniunii Nationale a Pensionarilor Din Romania, organizatie care, impreuna cu Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor, Confederatia "Unirea” si Federatia Caselor de Ajutor Reciproc, le-a trimis presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu mai multe revendicari ale varstnicilor. "Este absolut necesar ca Guvernul sa adopte masuri imediate, menite sa vina in ajutorul varstnicilor, in primul rand majorarea punctului de pensie la cel putin 40% din salariul mediu pe tara, indexarea pensiilor cu indicele real de inflatie, sa se amelioreze asistenta medicala si procurarea medicamentelor, sa se asigure noi capacitati de asistare a persoanelor singure, fara resurse de existenta”, a mai spus reprezentantul varstnicilor.