4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialArtistul a fost apreciat intai in Romania

Artistul a fost apreciat intai in Romania

La Muzeul National de Arta al Romaniei a avut loc deschiderea oficiala a unei expozitii mult asteptate, de inalta tinuta si importanta: „Antoine Bourdelle, vector al modernitatii. Bucuresti-Paris, o prietenie franco-romana”. Expozitia, dedicata marelui sculptor francez Antoine Bourdelle (1861-1929), se afla sub inaltul patronaj a doi presedinti, Jacques Chirac si Traian Basescu, si este rezultatul unei colaborari intre muzeul gazda si Muzeul Bourdelle din Paris, evident sub egida larga a Anului Francofoniei in Romania.
Evenimentul oficial, la care a asistat o impresionanta multime de oameni, personalitati sau simpli iubitori de arta, de toate varstele si rasele, s-a bucurat de speech-urile introductive ale invitatilor de onoare, introdusi de dna Roxana Theodorescu, director general al MNAR: cei doi primari – Bertrand Delano‘, al „orasului luminilor”, Paris, si Adriean Videanu, al Bucurestiului, ex-„mic Paris” -, ES Herve Bolot, ambasadorul Frantei in Romania, precum si directoarea Muzeului Bourdelle din Paris, dna Juliette Laffon. Cu totii au insistat asupra faptului ca aceasta manifestare nu e doar o expozitie care ilustreaza opera unui artist important, ci o dovada incontestabila a prieteniei istorice dintre Franta si Romania, a puternicelor legaturi culturale si umane dintre cele doua tari in cei 100 de ani de modernitate (a doua jumatate a secolului XIX-mijlocul secolului XX), a influentelor profunde artistice si culturale exercitate de Franta asupra artistilor romani si, in acelasi timp, a raspunsului covarsitor dat de mica tara de la marginea Europei metropolei culturale, mai ales prin valul masiv de artisti de avangarda romani emigrati si stabiliti la Paris in secolul XX. Primarul oaspete de onoare, al metropolei franceze, a afirmat lucrurile si mai transant: „Daca nu punem cultura in inima, in miezul relatiei dintre orasele noastre, dintre Bucuresti si Paris, zadarnice sunt toate discursurile, zadarnice sunt toate intalnirile si toate proiectele pe care le facem impreuna”.
Dupa aceste cuvinte de un puternic optimism, usile sufrageriei fostului Palat Regal, unde sunt expuse lucrarile, s-au deschis si toti cei prezenti au putut face un periplu printre sculpturile, multe dintre ele de dimensiuni monumentale, ale artistului francez. Legaturile dintre Bourdelle si Romania sunt multe si spectaculoase si ele pot fi descoperite pe indelete de cei care vor vizita in liniste expozitia, ceea ce va sfatuim sa faceti neintarziat.

Busturile sotilor Simu, din marmura de Pirinei

In 1913, cunoscutul colectionar roman Anastase Simu ii comanda sculptorului francez un bust al sotiei sale, Elena, extrem de apreciat de critica la expunerea sa, in aprilie 1914, la Salonul National de la Paris. Era inceputul unei lungi prietenii si corespondente, intrerupta doar de moartea artistului, in 1929. Muzeul Anastase Simu, donat de marele colectionar statului roman in 1927, ajunge sa numere mai multe sculpturi de Bourdelle, fiind cea mai larga colectie particulara de opere ale acestuia. Din pacate, in 1948, muzeul este desfiintat de comunisti, iar in 1964 cladirea, situata pe fosta strada Mercur, este demolata. Astfel ca toate aceste opere au intrat in patrimoniul Muzeului National de Arta si pot fi vazute acum. Cele doua busturi, al Elenei Simu si al lui Anastase Simu (realizat de Bourdelle mai tarziu, in anii '20), in marmura galbena de Pirinei, se afla la intrarea in prima sala a expozitiei. Maestrul parizian a avut multi elevi printre viitorii artisti romani, relatia dintre maestru si ucenici fiind extrem de fecunda, asa ca o a doua sala a expozitiei prezinta cateva dintre lucrarile, foarte valoroase la randul lor, a cinci dintre elevii romani ai lui Bourdelle: Irina Codreanu, Margareta Cosaceanu-Lavrillier, Celine Emilian, Mihai Onofrei si Vasile Vasiliu-Falti.
Evenimentul de la MNAR propune in premiera publicului roman 67 de opere apartinand lui Antoine Bourdelle (sculpturi in bronz, in ipsos, in marmura si lucrari de grafica), alaturi de noua fotografii executate de artist in timpul lucrului, de alte documente de epoca si de cele 17 sculpturi ale discipolilor sai romani. In afara de lucrarile care fac parte din patrimoniul MNAR, pastratorul operelor bourdelliene din colectia fostului muzeu Simu, toate celelalte provin de la Muzeul Bourdelle din Paris. Efortul acestuia nu este deloc de neglijat, operele fiind expuse la Bucuresti un timp destul de indelungat: expozitia va fi deschisa pana pe 28 ianuarie 2007.

Cele mai citite

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă