De la 1 octombrie 2005 va debuta pe intregul teritoriu al Romaniei actiunea de inregistrare a tuturor terenurilor mai mari de un hectar aflate in exploatarea fermelor. Prima etapa pentru indeplinirea acestui obiectiv o constituie inregistrarea fermelor prin completarea formularelor pentru inscrierea in Registrul Fermelor, iar cea de-a doua etapa este identificarea si localizarea parcelelor pe baza imaginilor aeriene ale terenului in format digital. Categoriile de utilizatori de teren care pot fi inscrisi in Registrul Fermelor sunt regiile autonome; societatile comerciale; organizatiile cooperatiste; societatile agricole; asociatiile familiale; institutele si statiunile de cercetare, unitati scolare; institutiile publice; consiliile locale; persoanele fizice; alte forme de organizare (fundatii, unitati bisericesti etc.). Nu se inregistreaza cei care au dat in arenda pamantul, dar se inregistreaza arendasii.
Categoriile de teren care vor fi inregistrate sunt terenul arabil, viile, livezile, pasunile permanente, alte culturi permanente sau gradini familiale, singurele exceptate fiind padurile. Procesul de inregistrare a fermelor este esential in aplicarea cu succes in primul an a schemei unice de plati pe suprafata.
Printr-un Memorandum semnat la 9 mai 2005, Guvernul Romaniei a acceptat masurile necesare pentru aplicarea schemei unice de plati pe suprafata dupa data aderarii (1 ianuarie 2007). Romania, ca stat membru, aplica SAPS pe o perioada de 3 ani, avand posibilitatea sa ceara doua prelungiri a cate 1 an (in total 5 ani de SAPS). Pachetul financiar pentru plati directe in 2007 este de 440 milioane euro, urmand sa creasca in anii urmatori. Suma primita pe hectar de agricultorii romani se calculeaza ca raport intre suma totala a platilor directe din acel an si suprafata agricola utilizata (adica suprafata eligibila, conform actiunii de inregistrare).