Pe strada Brailei, in principalul vad comercial al Galatiului, chioscurile instalate ilegal, pe spatiul verde, in perioada 1992-1996, au fost transformate in carciumi cu cate doua-trei etaje sau magazine. Mai nou, fostele carciumi devin „centre de afaceri”. Acestea au mai multe hibe: au fost ridicate aiurea, fara o compactare a terenului, fara o minima respectare a regulilor urbanistice, dar si fara sa indeplineasca rigorile impuse de noua titulatura.
Zona blocurilor A1-A8 de pe strada Brailei este noua artera de top a Galatiului pentru sediile de firma. Este mai atractiva, pentru ca este situata in apropiere de sediul Finantelor Publice, Palatul de Justitie si de principalele banci comerciale. Dupa 1990, zona a devenit principalul vad comercial al orasului, mai intai prin puzderia de chioscuri, multe dintre ele amplasate ilegal, fara autorizatie, apoi prin transformarea chioscurilor in magazine. S-a construit alandala, iar sub aceste constructii au disparut si spatiile verzi dintre blocuri, dar si o parte din latimea trotuarului. Garsonierele confort 2 si spatiile din zona au fost luate cu asalt birourile de avocatura, de agentiile imobiliare. Chiriile au ajuns la 30-40 euro/mp si asa a devenit interesanta o noua afacere cu dever mare: „centrul de afaceri”! Pe o distanta de trei sute de metri au aparut deja doua asemenea centre, un altul este aproape gata, iar la un al patrulea a fost ridicata structura. In statia de autobuz din cartierul Tiglina 1, au fost transformate in doua centre de afaceri „siameze” barurile „Alunis” si „Suler Pizza”.
Problema grava este ca multe dintre aceste constructii grele, ce echivaleaza cu un bloc cu sapte-opt etaje, au fost ridicate „la plesneala”, fara subsol tehnic si fara o suficienta compactare a terenului, in conditiile in care zona are probleme din cauza nivelului foarte ridicat al panzei freatice. In cartier, din cauza tasarii pronuntate, s-a prabusit un mare complex comercial, complexul „Francezi” este aproape desfiintat de crapaturile aparute, iar blocul C20 a devenit celebru in decembrie 2004, cand locatarii au fost evacuati de armata din apartamentele care erau pe punctul de a se prabusi. In acelasi pericol se afla alte 30 de blocuri din cartier, care nu au subsoluri tehnice. Arhitecta-sefa a orasului, Eleonora Marin, a spus ca se intentioneaza o reevaluare a intregii zone. Pentru ca nu se va putea demola nimic din ce s-a construit pana acum, va fi organizat un concurs de solutii arhitecturale.
Diferenta ca de la cer
la pamant
Conform normelor Building Owners & Management Association, asociatia internationala a proprietarilor si administratorilor de cladiri, centrele de afaceri trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, dupa care sunt clasificate pe trei categorii: A, B sau C. Un centru de afaceri din categoria A trebuie sa aiba o suprafata de cel putin 1.000 mp pe fiecare nivel, o suprafata utila de 80-85% din suprafata construita si o inaltime a incaperilor de 2,7 metri. Asemenea cladiri trebuie sa fie dotate cu ventilo-convectoare, care sa permita climatizarea separata a fiecarei incaperi, iluminatul trebuie sa fie de minimum 500 de lucsi in birouri, iar lifturile trebuie sa aiba perioada de asteptare de maximum 30 de secunde. Normele internationale prevad si existenta unui numar suficient de locuri de parcare. Centrele de afaceri din clasa A se deosebesc de cele din clasa B prin locatie, acces, suprafata vitrata foarte mare, existenta unei parcari subterane, a unui cafe-bar si a unui restaurant. „Centrele de afaceri” care apar acum la Galati ca ciupercile dupa ploaie sunt insa foarte departe de asemenea norme.